Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/280
Title: Milliyetçilik Kavramı: Cumhuriyetin İlk Dönemlerinde Yayınlanan Türk Spor Dergileri Örneği (1930-1940)
Other Titles: NATIONALISM NATION: SAMPLE OF TURKISH SPORTS JOURNALS PUBLISHED IN THE FIRST YEARS OF THE REPUBLIC (1930-1940)
Authors: Büyükgüllü, Burak
Dever, Ayhan
Ordu Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Milliyetçilik ve Spor, Vatan Sevgisi, Millet Sevgisi, Vatan Müdafaası,Nationalism and Sport, Patriotism, Love of Nation, Homeland Defense
Issue Date: 2020
Publisher: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Sporun özellikle birleştirici, kaynaştırıcı özelliklerinden hareket ederek Cumhuriyet’in ilk yıllarında yayınlanmaya başlayan spor dergilerinde yer alan vatan ve millet sevgisi, yurttaşlık bilincine yönelik ifadelerin ortaya konmaya çalışılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yayınlanan Türk spor dergilerinde milliyetçilik kavramını incelemek amacıyla içerik analizi kullanılmış ve ortaya çıkan kavramlar örnek verilerek yorumlanmıştır. Bulgular:Araştırmada 791 sayı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk dönemlerinde yayınlanmış Türk spor dergilerinde milliyetçilik kavramı üzerine incelemeler yapılmıştır. Konu ile ilgili incelemeler sonucunda toplamda 628 yazılı metine ve görsellere ulaşılmıştır. Araştırmacı tarafından dönemin şartlarına bakılmış, milliyetçilik kavramları ve spor ile milliyetçilik arasındaki ilişkiler araştırılmış ve sporda milliyetçiliği niteleyen konular belirlenmiştir. Bunun sonucunda elde edilen 628 metin değerlendirilerek önemli görülen temel konular ve kelimeler kategorize edilmiş ve 18 maddelik konu başlıkları oluşturulmuştur. Sonuç:Yapılan çalışmada Türkiye Cumhuriyeti’nin 1930 ile 1940 yılları arasında yayınlanan Türk spor dergileri incelenmiş, sporda milliyetçiliği niteleyen 18 konuya ulaşılmış ve yorumlanmıştır. Spor bireylere milliyetçiliği aşılayan, bireylerde vatan ve millet sevgisini artıran bir unsur olarak görülmüştür. Sporda milliyetçilik, bireylerin ülkesini diğer ülkelere karşı temsil etmesini, tanıtmasını, güçlü ve üstün göstermesini ve aynı zamanda vatanını müdafaa etme konusunda bireyleri asker olarak yetişmesini sağlayan düşünce olarak görülmüştür. Türkiye’de 1930-1940’lı yıllarda sporun bireylere milliyetçi duygular ile yaptırıldığı ve milli duyguların canlandırılması için yaygınlaştırıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
The aim of this study was to determine the expressions about patriotism and citizenship consciousness in sports magazines that started to be published in the first years of the Republican period. Material and Method:The concepts of nationalism in the Turkish sports magazines were analyzed using content analysis and were interpreted with examples. Results:The concepts of nationalism in the Turkish sports magazines consisting of 791 issues were examined.A total of 628 written texts and images were reached.The researcher focused on the conditions of the period and tackled the concepts of nationalism and the relationship between sports and nationalism and identified issues characterizing nationalism in sports.A total of 628 texts were evaluated, and key topics and words were categorized, and 18-item topics were developed. Conclusions:This study examined the sports magazines published between 1930 and 1940 in the Republic of Turkey and reached and interpreted 18 topics describing nationalism in sport. Sport instills nationalism and patriotism in people.Nationalism in sport enables athletes to represent their country and show its superiority to other countries and turns citizens into soldiers who are ready to defend their homeland.Results show that sports have instilled nationalistic sentiments in athletes, who performed sports with patriotic and nationalistic feelings between 1930 and 1940 in Turkey.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/280
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10346357.pdf103463571.22 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.