Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/203
Title: Anadolu’daki Runik Yazılar ve Piktogramların Türklükle Olan Bağlantısı
Authors: Aykan, Uğur Can
Ordu Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Communication, Turkishness, Anatolia, Rock drowings, Runic Articles ,İletişim, Türklük, Anadolu, Kaya resimleri, Runik yazılar
Issue Date: 2016
Publisher: Sosyal Bilimleri Enstitüsü
Citation: Uğur Can, Aykan. (2016) Anadolu’daki Runik Yazılar ve Piktogramların Türklükle Olan Bağlantısı
Abstract: İnsanlar doğaları gereği birbiriyle iletişime geçerek yaşayabilmektedirler. Bu iletişim hem sözlü hem de yazılı şekilde yapılmaktadır. Sözlü iletişim daha hızlı ve kısa süreli olduğu için en çok kullanılan iletişim şekli olmuştur. Yazılı iletişim başlangıcı belli bir kültür ve birikim seviyesine gelinmesi ile olduğu için daha sonraki zamanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Yazılı iletişimin belli bir kültür ve birikime ihtiyaç duyması ve yazılı iletişimi kullanılan milletlerinde bu özelliklere sahip olması ileri bir medeniyetin işareti olmuştur. Türkler tarihin en eski dönemlerinden itibaren belli bir kültürel seviyeye sahip olduğu dünyaca kabul görmektedir. Bunun kanıtı olarak Göktürk Runik alfabesi gösterilir. Çünkü insanların en basit çizimlerinden bu çizimlerin alfabeye kadar olan gelişim süreci binlerce yıllık birikim, tecrübe ve insanların milletleşme sürecine bağlıdır. Tezimin konusu olan Runik yazılar ve kaya resimleri de basit çizimlerden alfabeye olan yolculuğun birer aşamasıdır. Bu aşamalara ait örneklerin Anadolu’da da bulunması Türklerin Anadolu’da varlığının bilinenden çok daha eski dönemlere ait olduğunu gösterecektir. Bu amaçla Anadolu’da yer alan kaya resimleri ve runik yazıların Türklükle olan bağlantısı yine Orta Asya’da yer alan kaya resimlerinin ve runik yazılarının karşılaştırılması ile yapılacaktır.
,İntherently people live communicating whith each other. Communication is done both verbal and in writing forms. The most commonly used form is verbal communication because it is shorter and dosen’t take much time. The verbal communication began to be used later time because it requires a certain level of culture and knowledge. Written communication is needs certain culture and knowledge and if some society use written communication it is a sign of an advanced civilisation. The world has been recognised Turkics certain cultural level which comes format the oldest periods of history. The Gokturk alphates is shown as a proof of it. Because it depends on the sings which is developing process up to the alphates requires thousands of years of accumulated experience and becoming a nation. A stage of the journey up the alphabet from the simple drownings is the subject of my thesis : The Runic writings and rock drownings. Examples of this stage in Anatolia is an indication of belonging to the previous period of the existence of Turks in Anatolia. For this purpose, the rock paintings and Runic writings which located in Anatolia and Turkishness, must be compared to the Central Asia’s rock paintings and Runic writings.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/203
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10116583.pdf1011658313.9 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.