Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/179
Title: | Biyodizel Üretimi İçin, Chlorella Sp. Biyokütle Ve Yağ İçeriğinin Nanopartikül (Nano-Fe0) Katılmış Ototrofik, Heterotrofik Ve Miksotrofik Koşullar Altında İncelenmesi |
Other Titles: | INVESTIGATION OF Chlorella sp. BIOMASS AND LIPID CONTENTS UNDER NANOPARTICLES (Nano-Fe0) ADDED AUTOTROPHIC, HETEROTROPHIC AND MIXOTROPHIC CONDITIONS, FOR BIODIESEL PRODUCTION |
Authors: | Prof.Dr. Taş, Beyhan Dalkıran, Talha Giray Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Biyodizel, Biyokütle Enerjisi, Heterotrofik Büyüme, Mikroalgler, Nanopartikül, Yenilenebilir Enerji. Bidiesel, Biomass Energy, Heterotrophic Growth, Microalgae, Nanoparticles, Renewable Energy. |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | As microalgae have high lipid contents, they have potential as an alternative and
renewable biomass energy source. In this study, we aim to investigate the fatty acid
composition of a microscopic single-celled green alga Chlorella sp. isolated from the
nature under the effects of the zero-valent iron nanoparticles (nano-Fe0) in different
environmental conditions. Excluding control group, the zero-valent iron nanoparticles
were used in autotrophic (G1), mixotrophic (G2) and heterotrophic (G3) groups to
manipulate environmental conditions and create stress for the microalgae. D-Glucose
was used in mixotrophic and heterotrophic cultures as an extra carbon source. At the
end of the experiment, which took 120 hours, the microalgal fatty acid composition
harvested from different cultural conditions was evaluated using GC-FID. Chlorella
sp.’s fatty acid composition was found to consist of 13 different fatty acids including
Saturated Fatty Acids (SFA), Monounsaturated Fatty Acids (MUFA) and
Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA). C16 and C18 carbon numbers from lipids of
Chlorella sp. cells cultivated under different culture conditions were rich in fatty acid
methyl esters. In our study, C16 and C18 fatty acid % areas were found to be between
20.83-25.37 and 73.01-78.1 respectively. With C16 being highest in G2 and C18
highest in G1. The heterotrophic culture was rich in SFA and MUFA, while the
autotrophic culture was rich in PUFA. The results of this study show that the addition
of the zero valent iron nanoparticles and D-glucose in the medium of natural strain
Chlorella sp. from Turnasuyu Creek seem to have a positive effect in producing high
quality biodiesel. In future studies this species’ lipid composition should be
investigated under different stress conditions.,Mikroalgler yüksek yağ içeriğine sahip oldukları için, biyoyakıt üretimi açısından
önemli bir alternatiftir ve yenilenebilir biyokütle enerji kaynağı olarak önemli bir
potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, doğadan izole edilen mikroskobik tek hücreli yeşil
alg Chlorella sp. türünün kültür ortamına sıfır değerlikli demir nanopatikül (nano-Fe0)
eklentisinin çeşitli çevresel koşullarda yağ asiti kompozisyonuna etkisinin incelenmesi
amaçlanmıştır. Çevresel parametreleri değiştirerek canlıda stres oluşturup mikroalgin
yağ içeriğini artırılabilmek için çalışmada, kontrol (K) grubu hariç, ototrofik (G1),
miksotrofik (G2) ve heterotrofik (G3) deney setlerinde nanoteknoloji ürünlerinden
sıfır değerlikli demir nanopartikülü (nano-Fe0) kullanılmıştır. Miksotrofik ve
heterotrofik kültürlerde ise ilave karbon kaynağı olarak D-glikoz kullanılmıştır. 120
saat süren deney sonucunda farklı kültür ortamlarından hasat edilen mikroalgin yağ
asiti kompozisyonu GC-FID ile belirlenmiştir. Chlorella sp. yağ asiti bileşimi doymuş
yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve çoklu doymamış yağ
asitleri (PUFA) dahil toplam 13 yağ asitinden oluşmuştur. Farklı kültür ortamlarında
yetiştirilen Chlorella sp. hücrelerinden elde edilen lipitlerin transesterifikasyon sonucu
elde edilen yağ asiti metil esterlerinden C16 ve C18 karbon numaralarınca zengindir.
Çalışmamızda % alan olarak C16 ce C18 yağ asitleri değerleri sırasıyla 20.83 ila 25.37
ve 73.01 ila 78.1 aralığında kaydedilmiştir. C16 en yüksek G2’de, C18 en yüksek
G1’de ölçülmüştür. Heterotrofik kültür SFA ile MUFA bakımından, ototrofik kültür
ise PUFA bakımından zengindir. Bu çalışmanın nihayetinde, Turnasuyu’ndan elde
edilen Chlorella sp. türüne sıfır değerlikli demir nanopartikül ve D-glikoz eklentisinin
yüksek kaliteli biyodizel eldesi açısından pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. Daha
sonraki çalışmalarda farklı stres koşullarında bu türün yağ içeriğindeki değişim
incelenmelidir. As microalgae have high lipid contents, they have potential as an alternative and renewable biomass energy source. In this study, we aim to investigate the fatty acid composition of a microscopic single-celled green alga Chlorella sp. isolated from the nature under the effects of the zero-valent iron nanoparticles (nano-Fe0) in different environmental conditions. Excluding control group, the zero-valent iron nanoparticles were used in autotrophic (G1), mixotrophic (G2) and heterotrophic (G3) groups to manipulate environmental conditions and create stress for the microalgae. D-Glucose was used in mixotrophic and heterotrophic cultures as an extra carbon source. At the end of the experiment, which took 120 hours, the microalgal fatty acid composition harvested from different cultural conditions was evaluated using GC-FID. Chlorella sp.’s fatty acid composition was found to consist of 13 different fatty acids including Saturated Fatty Acids (SFA), Monounsaturated Fatty Acids (MUFA) and Polyunsaturated Fatty Acids (PUFA). C16 and C18 carbon numbers from lipids of Chlorella sp. cells cultivated under different culture conditions were rich in fatty acid methyl esters. In our study, C16 and C18 fatty acid % areas were found to be between 20.83-25.37 and 73.01-78.1 respectively. With C16 being highest in G2 and C18 highest in G1. The heterotrophic culture was rich in SFA and MUFA, while the autotrophic culture was rich in PUFA. The results of this study show that the addition of the zero valent iron nanoparticles and D-glucose in the medium of natural strain Chlorella sp. from Turnasuyu Creek seem to have a positive effect in producing high quality biodiesel. In future studies this species’ lipid composition should be investigated under different stress conditions.,Mikroalgler yüksek yağ içeriğine sahip oldukları için, biyoyakıt üretimi açısından önemli bir alternatiftir ve yenilenebilir biyokütle enerji kaynağı olarak önemli bir potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, doğadan izole edilen mikroskobik tek hücreli yeşil alg Chlorella sp. türünün kültür ortamına sıfır değerlikli demir nanopatikül (nano-Fe0) eklentisinin çeşitli çevresel koşullarda yağ asiti kompozisyonuna etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çevresel parametreleri değiştirerek canlıda stres oluşturup mikroalgin yağ içeriğini artırılabilmek için çalışmada, kontrol (K) grubu hariç, ototrofik (G1), miksotrofik (G2) ve heterotrofik (G3) deney setlerinde nanoteknoloji ürünlerinden sıfır değerlikli demir nanopartikülü (nano-Fe0) kullanılmıştır. Miksotrofik ve heterotrofik kültürlerde ise ilave karbon kaynağı olarak D-glikoz kullanılmıştır. 120 saat süren deney sonucunda farklı kültür ortamlarından hasat edilen mikroalgin yağ asiti kompozisyonu GC-FID ile belirlenmiştir. Chlorella sp. yağ asiti bileşimi doymuş yağ asitleri (SFA), tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) ve çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) dahil toplam 13 yağ asitinden oluşmuştur. Farklı kültür ortamlarında yetiştirilen Chlorella sp. hücrelerinden elde edilen lipitlerin transesterifikasyon sonucu elde edilen yağ asiti metil esterlerinden C16 ve C18 karbon numaralarınca zengindir. Çalışmamızda % alan olarak C16 ce C18 yağ asitleri değerleri sırasıyla 20.83 ila 25.37 ve 73.01 ila 78.1 aralığında kaydedilmiştir. C16 en yüksek G2’de, C18 en yüksek G1’de ölçülmüştür. Heterotrofik kültür SFA ile MUFA bakımından, ototrofik kültür ise PUFA bakımından zengindir. Bu çalışmanın nihayetinde, Turnasuyu’ndan elde edilen Chlorella sp. türüne sıfır değerlikli demir nanopartikül ve D-glikoz eklentisinin yüksek kaliteli biyodizel eldesi açısından pozitif bir etkisi olduğu görülmüştür. Daha sonraki çalışmalarda farklı stres koşullarında bu türün yağ içeriğindeki değişim incelenmelidir. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/179 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10285707.pdf | 10285707 | 2.04 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.