Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/165
Title: GİRESUN İLİ MERKEZ İLÇEDE DOĞAL OLARAK YETİŞEN MUŞMULA GENOTİPLERİNİN (Mespilus germanica L.) SELEKSİYONU
Other Titles: III ABSTRACT SELECTION OF NATURALLY GROWING MEDLAR GENOTYPES (Mespilus germanica L.) IN GİRESUN PROVINCE CENTER SALİHA SARIYILDIZ ORDU UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED
Authors: Prof. Dr. Balta, Fikri
Sarıyıldız, Salih
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Giresun, Muşmula, Mespilus germenica L., Seleksiyon.,Medlar, Mespilus germenica L., Giresun, Selection, Turkey.
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma, 2015 ve 2016 yıllarında Giresun ili merkez ilçesinde doğal olarak yetişen ve yörenin genetik kaynaklarını oluşturan muşmula (Mespilus germenica L.) genotipleri içerisinden üstün nitelikli olanları seçmek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada ilk yıl 79, ikinci yıl 20 genotip üzerinde çalışılmıştır. Muşmula genotipleri için, bazı meyve özellikleri esas alınarak, tartılı derecelendirme puanları hesap edilmiştir. Araştırma sonucunda, yetiştiği rakımı 330 m ile 841 m arasında değişen beş genotip (GM3, GM22, GM37, GM15 ve GM16) ıslah materyali olarak ümitvar seçilmiştir. İki yıllık ortalama değerlere gore, beş ümitvar genotip için meyve eni 31.1-40.0 mm, meyve boyu 32.8-40.4 mm, meyve genişliği 30.6-39.6 mm, meyve ağırlığı 16.2-32.4 g, toplam kuru madde miktarı %28.7-31.8, SÇKM %13.6-20.8, TEA %0.11-0.14, pH 3.1-4.1, çiçek çukur derinliği 14.6-22.6 mm, çiçek çukur genişliği 8.7-12.3 mm arasında kaydedilmiştir. Vitamin C içeriği ise 2016 yılında 11.2-28.8 mg/100 g arasında değişmiştir.
This study was carried out to select the promising genotypes within the self-grown wild medlars (Mespilus germenica L.) in the natural flora of Giresun Province Center in 2015 and 2016. Relative scores were calculated based on some fruit characteristics for 20 medlar genotypes examined in the study. Five native medlar genotypes (GM3, GM22, GM37, GM15 and GM16) grown at altitudes ranging from 330 m to 841 m were selected promising for future breeding efforts. Promising genotypes had a range of 31.1-40.0 mm for fruit width, 32.8-40.4 mm for fruit length, 16.2-32.4 g for fruit weight, 28.7-31.8% for dry matter content, 13.6-20.8% for TSS, 0.11-0.14% for TEA, 3.1-4.1 for pH, 11.2-29.2 mg/100 g for vitamin C content, 14.6-22.6 mm for ostiole depth, and 8.7-12.3 mm for ostiole width.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/165
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10308589.pdf103085892.22 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.