Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/151
Title: 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinin Meyve Kalitesi Üzerine Metil Jasmonat Uygulama Rejimlerinin Etkisi
Other Titles: EFFECTS OF METHYL JASMONATE APPLICATION REGIMES ON FRUIT QUALITY OF 0900 ZIRAAT SWEET CHERRY CULTIVAR AHMAD HASEEB FAIZY
Authors: Öztürk, Burhan
Faizy, Ahmad Haseeb
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Anthocyanin, Cracking index, Phenolic compounds, Firmness, Respiration rate.,Antosiyanin, Çatlama Indeksi, Fenol Bileşikler, Sertlik, Solunum Hızı.
Issue Date: 2020
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Araştırma, hasattan önce uygulanan metil jasmonatın (MeJA) 0900 Ziraat kiraz çeşidinin meyve kalite özellikleri üzerine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, tahmini hasat ve tahmini hasattan bir hafta sonra hasat edilen meyvelerde, meyve ve çekirdek ağırlığı, meyve ve çekirdeğin boyutsal özellikleri, renk özellikleri, solunum hızı, meyve sertliği, çatlama indeksi, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi gibi kalite özellikleri belirlenmiştir. Meyve ve çekirdek ağırlığı MeJA2 ve MeJA3 uygulamaları ile önemli derecede azalmıştır. Hasadın geciktirilmesi ile meyvenin boyutsal özelliklerinin belirgin biçimde arttığı tespit edilmiştir. Genel olarak, MeJA uygulanmış meyvelerde daha yüksek renk değerleri ölçülmüştür. Hasadın geciktirilmesi ile tüm uygulamalarda L* ve b* değerleri azalırken, a* değerlerinde ise artış meydana gelmiştir. MeJA uygulanmış meyvelerde solunum hızının daha yüksek, sertlik ve çatlama indeksi değerlerinin ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Hasadın geciktirilmesi ile meyvelerde solunum hızı ve sertlik önemli derecede azalırken, meyvede çatlama oranı artmıştır. MeJA uygulanması ile meyvelerde, SÇKM ve asitlik oranı azalmıştır. İlk ölçüm döneminde MeJA uygulamalarının C vitamini, toplam fenol, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi kontrol ile benzer seviyedeyken, ikinci ölçüm döneminde, MeJA uygulamalarından kontrole kıyasla önemli derecede daha yüksek değerler ölçülmüştür. Hasadın geciktirilmesi ile SÇKM, C vitamini, toplam fenol, toplam flavonoid, antosiyanin ve antioksidan aktivitesinde artış, titre edilebilir asitlik içeriğinde ise azalma meydana gelmiştir. Sonuç olarak, MeJA uygulamasının meyvede kaliteyi korumak ve çatlamayı azaltılmak için potansiyel bir araç olarak kullanılabileceği açığa çıkarılmıştır.
The study was carried out to determine the effects of 2 mM methyl jasmonate (MeJA) on quality properties at different harvest date (harvest, harvest+7 day) of 0900 Ziraat sweet cherry cultivar in 2019 years. In the study, quality properties such as fruit and stone weight, size traits of fruit and stone, color trait, respiration rate, firmness, cracking index, soluble solids content (SSC), titratable acidity, vitamin C, total phenolics, total flavonoids, antioxidant activity and total monomeric anthocyanin were determined. Fruit and stone weight were reduced significantly with MeJA2 and MeJA3 treatments. It was determined that the dimension traits of the fruit increased distinctly by delaying the harvest. In general, color values were measured higher in fruits treated with MeJA. L * and b * values were decreased in all treatments, whereas a * values were increased by delaying the harvest. Fruit treated with MeJA had higher respiratory rate. However, lower firmness and cracking index were observed. Respiration rate and firmness were measured lower in late harvested fruits. On the contrary, cracking of fruits increased. In both measurements, In MeJA-treated sweet cherries were measured significantly lower SSC and acidity. In first measurement vitamin C, total phenolics, total flavonoids, total monomeric anthocyanin and antioxidant activity of MeJA treatments were similar level with control, whereas in second measurement period, it was measured significantly higher values contrast to control than MeJA treatments. By delaying the harvest, it was found increase in SSC, vitamin C, total phenolics, total flavonoids, anthocyanin and antioxidant activity, but titratable acidity reduced. As a results, it has been revealed that MeJA treatments can be used as a potential tool for maintaining quality properties and reducing cracking
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/151
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10256258.pdf102562581.84 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.