Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1414
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorDemirkol, Gurkan-
dc.contributor.authorOnal Asci, Ozlem-
dc.contributor.authorYilmaz, Nuri-
dc.date.accessioned2022-08-15T12:11:22Z-
dc.date.available2022-08-15T12:11:22Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttp://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/699932-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1414-
dc.description.abstractBitkisel üretimde stres faktörleri verimde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışma, yemlik kullanıma uygun olduğu belirlenen yem bezelyesi genotipinin tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı NaCl dozları (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 ve 300 mM) uygulanmıştır. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur. Çalışmada, çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu, radikula ve plumula taze ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırmada, tuz stresi tüm parametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur. Sonuç olarak çalışılan genotipin 90 mM’ın altındaki tuz dozlarına dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractStress factors in crop production cause a decrease in crop yield. Salinity is one of the most important abiotic stress factors that decrease yield and quality. This study was conducted to determine the salinity tolerance of forage pea genotype. The salinity stress was arranged with different NaCl concentrations (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 mM). The experiment was conducted as a randomized complete block design with ten replications. In the study, germination rate, mean germination time, the length of radicula and plumula, radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined. Results showed that, salt stress caused significant differences in all parameters. As a result, the studied genotype was found to be resistant to salt doses below 90 mM.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherKAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIV REKTORLUGU, AVSAR MAH BATI CEVREYOLU BLV NO 251-A, ONIKISUBAT, KAHRAMANMARAS, 46040, TURKEYen_US
dc.relation.isversionof10.18016/ksutarimdoga.vi.455439en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectNaCl; Stress physiology; Foroge cropen_US
dc.titleTuz Stresinin Yem Bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) Seçilmiş Genotipinde Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeThe Effect of Salt Stress on the Germination and Seedling Growth Parameters of a Selected Forage Pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) Genotypeen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalKSU TARIM VE DOGA DERGISI-KSU JOURNAL OF AGRICULTURE AND NATUREen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0033-8039en_US
dc.identifier.volume22en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage354en_US
dc.identifier.endpage359en_US
Appears in Collections:Tarla Bitkileri

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.