Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1414
Title: Tuz Stresinin Yem Bezelyesi (Pisum sativum ssp. arvense L.) Seçilmiş Genotipinde Çimlenme ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri
Other Titles: The Effect of Salt Stress on the Germination and Seedling Growth Parameters of a Selected Forage Pea (Pisum sativum ssp. arvense L.) Genotype
Authors: Demirkol, Gurkan
Onal Asci, Ozlem
Yilmaz, Nuri
Ordu Üniversitesi
0000-0003-0033-8039
Keywords: NaCl; Stress physiology; Foroge crop
Issue Date: 2019
Publisher: KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM UNIV REKTORLUGU, AVSAR MAH BATI CEVREYOLU BLV NO 251-A, ONIKISUBAT, KAHRAMANMARAS, 46040, TURKEY
Abstract: Bitkisel üretimde stres faktörleri verimde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışma, yemlik kullanıma uygun olduğu belirlenen yem bezelyesi genotipinin tuzluluğa toleransını saptamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada farklı NaCl dozları (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 ve 300 mM) uygulanmıştır. Deneme Tesadüf Parselleri Deneme desenine göre 10 tekrarlı olarak kurulmuştur. Çalışmada, çimlenme oranı, ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu, radikula ve plumula taze ağırlığı ile radikula ve plumula kuru ağırlığı incelenmiştir. Araştırmada, tuz stresi tüm parametrelerde istatistiki olarak anlamlı bir farka sebep olmuştur. Sonuç olarak çalışılan genotipin 90 mM’ın altındaki tuz dozlarına dayanıklı olduğu tespit edilmiştir.
Stress factors in crop production cause a decrease in crop yield. Salinity is one of the most important abiotic stress factors that decrease yield and quality. This study was conducted to determine the salinity tolerance of forage pea genotype. The salinity stress was arranged with different NaCl concentrations (0, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270 and 300 mM). The experiment was conducted as a randomized complete block design with ten replications. In the study, germination rate, mean germination time, the length of radicula and plumula, radicula fresh and dry weight, plumula fresh and dry weight were determined. Results showed that, salt stress caused significant differences in all parameters. As a result, the studied genotype was found to be resistant to salt doses below 90 mM.
URI: http://dogadergi.ksu.edu.tr/en/download/article-file/699932
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1414
Appears in Collections:Tarla Bitkileri

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.