Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/140
Title: Giresun’un Farklı İlçelerinde Yetiştirilen ‘Haywrad’ Kivi Çeşidinde Kalite Özelliklerinin Muhafaza Süresince Değişimi
Other Titles: CHANGE OF FRUIT QUALITY IN ‘HAYWARD’ KIWIFRUIT CULTIVAR GROWING IN GIRESUN DIFFERENT AREAS DURRING COLD STORAGE AND SHELF LIFE
Authors: Prof. Dr. İslam, Ali
Korkmaz, Mehtap
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0002-2165-7111
Keywords: Antioksidan, C vitamini, Fenolik bileşikler, Kivi, Meyve eti sertliği,Antioxidant, Vitamin C, Phenolic Compounds, Kiwifruit, Fruit Flesh Firmness.
Issue Date: 2020
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Giresun’un farklı ilçelerinde 2017 yılı vejetasyon döneminde yetiştirilen ‘Hayward’ kivi çeşidinde kalite özelliklerinin soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma materyalini Giresun’un, Merkez, Bulancak, Espiye, Eynesil, Güce, Keşap, Tirebolu ve Yağlıdere ilçelerinde yetiştirilen meyveler oluşturmuştur. Meyveler 0.0±0.5°C ve % 90±5 oransal nem koşullarında 5 ay boyunca muhafaza edilmiştir. 5 ay boyunca meyvelerde solunum hızı (%), ağırlık kaybı (%), meyve et ve kabuk rengi (L, a, b), meyve eti sertliği (%), suda çözünür kuru madde miktarı (%), titre edilebilir asitlik (g sitrik asit 100 ml-1 usare), C vitamini (mg 100 g-1), toplam fenolik bileşikler (mg GAE 100 g-1), toplam flavanoid içeriği (mg QE 100 g-1) ve toplam antioksidan (μmol TE 100 g-1) kapasitesi belirlenmiştir. Tüm ilçelerde muhafaza süresince meyvelerde ağırlık kaybı tespit edilmiştir. Meyve eti sertliğinde meydana gelen yumuşama hem soğukta muhafaza hem de raf ömrü ölçümlerinde gözlemlenmiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince tüm ilçelerde meyvelerin kabuk rengi açık parlak rengini kaybetmiştir. Soğukta muhafaza süresince yapılan analizlerde en yüksek SÇKM değeri Bulancak ilçesinde ölçülürken raf ömrü ölçümlerinde ise en düşük değer Espiye ilçesi meyvelerinde ölçülmüştür. pH değeri tüm ölçüm dönemlerinde bütün yetiştiricilik bölgeleri için artmıştır. Soğukta muhafaza süresince yapılan ölçümler de TEA değerleri tüm ilçelerde azalmıştır. Çalışma süresince C vitamini değeri artış göstermiş olup en yüksek C vitamini değeri soğukta muhafazası süresince Bulancak ve Tirebolu ilçesi meyvelerinde ölçülürken, raf ömrü süresince Tirebolu ilçesi meyvelerinde tespit edilmiştir. Toplam fenolik bileşikler soğukta muhafaza süresince Yağlıdere ilçesi meyvelerinde raf ömrü ölçümlerinde ise Tirebolu ilçesi meyvelerinde yüksek olduğusaptanmıştır. DPPH testine göre antioksidan aktivitesi sonuçları Tirebolu ilçesi meyveleri yüksek tespit edilmiştir. FRAP testine göre antioksidan aktivitesi sonuçları Merkez ve Tirebolu ilçeleri meyvelerinde yüksek tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen değerler soğukta muhafaza ve raf ömrü boyunca kivi meyvelerinde kalite değişimleri üzerine yer ve ekolojinin önemli etkisi olduğunu kanıtlar niteliktedir.,
This study was carried out determine the changes in fruit quality of 'Hayward' kiwifruit cultivar grown in different provinces of Giresun cold storage and shelf life. It was used kiwifruits grown in Merkez, Bulancak, Espiye, Eynesil, Güce, Keşap, Tirebolu and Yağdere districts. Fruits were stored for 5 months at 0.0±0.5°C and 90 ± 5% relative humidity conditions. Respiratory rate (%), weight loss (%), fruit meat and skin color (L, a, b), fruit flesh firmness (%), total soluble solid (%), titratable acidity (g citric acid 100 ml usare), vitamin C (mg 100 g-1), total phenolic compounds (mg GAE 100 g-1), total flavanoid content (mg QE 100 g-1) and total antioxidant (μmol TE 100 g-1) capacity were determined for 5 months. Weight loss was determined in all districts. The softening was determined in all fruits both in cold storage and shelf life. The fruit brght color was lost in all districts, during cold storage and shelf life. In the analyzes the highest TSS value was measured in Bulancak district during storage period, while the lowest value was measured in the fruits of Espiye district in the shelf life. The pH value increased for all growing regions during all measurement periods. TEA values were also decreased in all districts durig cold storage. The value of vitamin C increased and the highest vitamin C value was measured in the fruits of Bulancak and Tirebolu districts during the cold storage period, and also determined in Tirebolu districts during shelf life. Total phenolic compounds were found to higher in Yağlıdere district during cold storage. According to DPPH test, antioxidant activity were high in Tirebolu district. According to the FRAP test, antioxidant activity were highher in Merkez and Tirebolu than other districts. It can be said that place and ecology have an important effect on quality changes in kiwifruit during the cold storage and shelf life.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/140
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10243178.pdf102431782.5 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.