Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1292
Title: Çorum İli İskilip İlçesinde Yetiştirilen Mahalli Misket Elmalarının Fenolojik, Morfolojik, Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Moleküler Olarak Tanımlanması
Other Titles: DETERMINATION OF PHENOLOGICAL, MORPHOLOGICAL, POMOLOGICAL CHARACTERISTICS AND MOLECULAR IDENTIFICATION OF LOCAL MISKET APPLE CULTIVARS GROWN IN İSKİLİP PROVINCE ÇORUM
Authors: Doğru, Berna
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: İskilip, Misket Apple, Germplasm, Selection, RAPD Analysis,İskilip, Misket Elması, Genetik Kaynaklar, Seleksiyon, RAPD
Issue Date: 2012
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araĢtırma, Çorum ili Ġskilip ilçesinin mahalli Misket elmalarının fenolojik, morfolojik, pomolojik ve moleküler özelliklerinin tanımlanması amacıyla 2010-2011 yılları arasında yürütülmüĢtür. Seçilen genotiplerde ortalama meyve ağırlığı 102.94-175.74 g arasında, meyve çapı 58.96-73.92 mm arasında, meyve boyu 57.88-72.36 mm arasında, meyve eti sertliği 8.40-11.66 lb, meyve hacmi 120-232 ml arasında, SÇKM % 10.65-% 15.00 arasında; pH 4.26-5.80 arasında; TEAM (titre edilebilir asit miktarı) ise % 0.13-% 0.35 arasında tespit edilmiştir. Seçilen elma genotipleri arasındaki genetik çeşitliliği DNA seviyesinde saptamak için 30 RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA ) primeri kullanılmıştır. Amplifikasyonlar sonucu toplam 217 adet bant elde edilmiş ve bu bantlardan 102 adeti (% 45)’i polimorfik özellik göstermiştir.,
This study was carried out to identify phenological, morphological, pomological and molecular characteristics of “Misket” apple genetic resources collected from Ġskilip province of Çorum in during 2010-2011. Selected genotypes showed varying parameters for average fruit weight (102.94- 175.74 g), fruit diameter (58.96-73.92 mm), fruit length (57.88-72.36 mm), fruit flesh firmness (8.40-11.66 lb), fruit volume (120-232 ml, soluble solids content (10.65 %- 15.00 %), pH values (4.26-5.80) and amount of titratable acidity (0.13-0.35 %). The genetic diversity among the selected apple genotypes was determined at DNA level using 30 RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) primers. The RAPD analysis resulted in a total of 217 bands, 102 of which showing polymorphism (45%)
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1292
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
443269 BERNA DOĞRU.pdf4432698.81 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.