Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1282
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Çağırgan, Çağrı | - |
dc.date.accessioned | 2022-08-12T11:34:32Z | - |
dc.date.available | 2022-08-12T11:34:32Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.date.submitted | 2015 | - |
dc.identifier.uri | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1282 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan 25 karpuz genotip ve çeşidinin (20 yerel genotip, 4 ticari çeşit ve 1 de Citrullus coclocynthis türüne ait genotip) farklı tuz konsantrasyonlarındaki toleranslık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu amaca yönelik olarak 0 (kontrol), 25, 50 ve 100 mM olmak üzere 4 farklı tuz konsantrasyonu kullanılmıştır. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde yaş ağırlık, kuru ağırlık, sürgün uzunluğu, kuru madde oranı, sodyum (Na+), potasyum (K+) ve kalsiyum (Ca+2) iyon birikimleri ile K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları ölçülmüştür. Bitkilerin tuz stresi karşısında göstermiş oldukları tolerans düzeylerinin ortaya konulması açısından K+/Na+ ve Ca+2/Na+oranları önemli parametrelerinin olduğu kanısına varılmıştır. Bu parametreler ışığında 100 mM tuz dozunda Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 ve Y4-1 genotipleri hem K+/Na+ hem de Ca+2/Na+ oranı bakımından en yüksek değerler veren genotipler olarak belirlenmiştir., | en_US |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine salinity tolerance level of 25 watermelon accessions (including 20 landraces, 4 commercial variety and an accession from Citrullus colocynthis) in 4 saline conditions (0, 25, 50 and 100 mM) in plastichouse and laboratories of Ordu University, Faculty of Agriculture. Fresh weight, dryweight, Na+, K+, Ca+2, K+/Na+ and Ca+2/Na+ rates were determined in plants which growth in different saline conditions. It was concluded that K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate values were key role to evaluate watermelon accessions in saline conditions. So, Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 and Y4-1 genotypes were assigned as tolerant genotypes that they gave high values in account of both K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate under 100 mM salinity condition. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Karpuz, Tuz stresi, Tuz toleransı, K + /Na+ oranı, Ca+2/Na+ oranı,Watermelon, Saline stress, Salinity tolerance, K+ /Na+ rate, Ca+2/Na+ rate | en_US |
dc.title | Yerel Karpuz Genotiplerinin Tuz Stresine Toleranslarının Belirlenmesi | en_US |
dc.title.alternative | DETERMINATION OF TOLERANCE OF WATERMELON LANDRACES IN SALINE CONDITION | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Ordu Üniversitesi | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
382873 çağrı çağırgan.pdf | 382873 | 2.35 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.