Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1268
Title: İnegöl Kestanelerinin( Castanea Sativa Mill.) Seleksiyonu
Other Titles: Selection of Chesnut (Castanea sativa mill.) Genotypes in İnegöl Province (Bursa, Turkey)
Authors: Kaynak, Zeynep
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Inegol, chestnut, C. sativa, selection, weighted ranking,İnegöl, kestane, C. sativa, seleksiyon, tartılı derecelendirme.
Issue Date: 2013
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma 2010- 2011 yıllarında Bursa ilinin İnegöl ilçesinde yürütülmüştür. İlçede kestane üretimi yapılan Mesruriye, Maden ve Hamidiye köyleri yapılan ön tespitler sonucunda çalışma alanı olarak belirlenmiş ve bu köylerde yapılan incelemeler neticesinde sağlıklı durumda olan, kaliteli ve düzenli meyve veren 28 genotip seçilmiştir. Seçilen genotiplerden 2010 ve 2011 yıllarında meyve örnekleri alınmış olup, genotiplerden alınan örnekler çeşitli özellikler yönünden değerlendirilmiş ve tartılı derecelendirme yöntemi ile puanları hesaplanmıştır. Tartılı derecelendirme sonuçlarına göre her genotipin; normal mevsim, erkencilik ve işlenmiş ürün özellikleri yönünden almış oldukları puanların toplanmasıyla elde edilen toplam değer puanlarına göre üstün özellikte olanları seçilmiştir. Toplam değer puanlamasına göre en yüksek puanı 16.05.027 nolu genotip almış olup bunu sırasıyla 16.05.018, 16.05.003, 16.05.004 ve 16.05.024 nolu genotipler takip etmiştir. Çalışma sonucunda seçilen genotiplerden en iyi özelliklere sahip olanlar belirlenerek bu genotiplerin korunması ve çoğaltılıp yeni çalışmalarda kullanılması önerilmiştir.
This research was carried out during 2010 - 2011 years in İnegöl (Bursa). As the result of preliminary findings Mesruriye, Maden and Hamidiye villages were identified as study area and 28 genotypes were investigated ,which were in good health, high-quality and breaded regularly, as the result of investigations made in these villages. Fruit samples were taken from the selected genotypes during study years between 2010-2011, and these samples were scored by measuring a variety of features. Weighted ranking method was used in the evaluation of genotypes. According to weighed rating results each genotype got scores from seasonable, early harvest, processed product features and the outstanding featured genotypes were selected by multiplying the total value of based on their scores. According to total value scoring genotype 16.05.027 got the highest score ,and genotypes 16.05.024, 16.05.003, 16.05.018 and 16.05.004 followed it. As a result of the study , the best featured genotypes were identified from the selected ones and it is recommended that these genotypes to should protected and reproduced for using in mew studies.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1268
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
118-329451 ZEYNEP KAYNAK.pdf3294512.32 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.