Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1241
Title: | Ordu İli Sahil Kesiminde Doğal Olarak Yetişen Üçgül Türlerinin (Trifolium Resupinatum l.,t. Subterraneum L.ve t. Campestre Schreb.) Agronomik Özelliklerinin ve Besin Değerlerinin Belirlenmesi |
Other Titles: | DETERMINATION OF AGRONOMIC CHARACTERISTIC AND NUTRITIVE VALUE OF CLOVER SPECIES(Trifolium resupinatum L.,T. subterraneum L. and T. campestre Schreb.) NATURALLY GROWN IN COASTAL PART OF ORDU PROVINCE. |
Authors: | Nalbanto, Fatih Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Anadolu üçgülü (T. resupinatum L), Kır Üçgülü (T. campestre), Yeraltı Üçgülü (T. subterraneum L.), Besin İçeriği, Agronomik Özellikler,Persian Clover, Hop Trefoil, Subtarenean Clover, Nutrient Content, Agronomic Characteristic. |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu araştırmada, Ordu İli Ünye, Fatsa, Perşembe, Gülyalı ve Merkez ilçelerinde
Mayıs 2011-Haziran 2011 döneminde doğal olarak yetişen T. campestre Schreb.,T.
resupinatum L. ve T. subterraneum L. türlerine ait toplamda 340 adet bitkinin ana
sap uzunluğu (cm), ana sap kalınlığı (mm),ana sap sayısı (adet), yaprakçık eniboyu,taç çapı,bitki başına kuru ağırlık, ham protein, ADF, NDF, NYD, ham kül, Mg,
Ca, P, K, Ca:P veK/(Ca+Mg) oranları incelenmiştir. Araştırma sonucunda bitkiler
arasında büyük varyasyon olduğu belirlenmiştir. İncelenen türler içerisinde ot kalitesi
en yüksek tür anadolu üçgülü olmuştur. In this research, plant height (cm), stem diameter (mm), stems/plant,leaflet length (mm), leaflet width (mm), crown diameter (mm),dry weight per plant (gr), crude protein, ADF, NDF, RFV, crude ash, Mg, Ca, P and K content and Ca:P, K/(Ca+Mg) ratios of hay obtained from T. campestre Schreb.,T. resupinatum L. and T. subterraneum L. grown naturally in Ordu. Plants were collected of province of Ünye, Fatsa, Perşembe, Gülyalı and Merkez town in May 2011- June 2011. As a result of study, big variation is determined among the plants. Additionally hay of T. resupinatum is the best among the species in terms of hay quality. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1241 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
184-382899 FATİH NALBANTO.pdf | 382899 | 1.13 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.