Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1191
Title: Fındıkta Yerden ve Daldan Toplamanın Bazı önemli Meyve Kalite Özellikleri Üzerine Etkisi
Other Titles: EFFECT OF PICKING FROM BRUNCH AND GROUND ON SOME FRUIT QUALITY TRAITS IN HAZELNUT
Authors: Çırak, Metin
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Fındık, meyve özellikleri, yerden toplama, daldan toplama,Hazelnut, fruit traits, picked from the ground, picked from the brunch.
Issue Date: 2011
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma 2009-2010 yıllarında, Sakarya ili Kocaali ilçesi Şerbet Pınarı Köyünde, çeşitleri bir arada bulunduran, düzenli kurulmuş, ekonomik verim çağında, kültürel ve teknik uygulamaları düzenli yapılan bir üretici bahçesinde “ Çakıldak, Foşa, Tombul ” fındık çeşidi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada 3 ayrı bahçe belirlenmiş ve her bahçeden Foşa, Tombul ve Çakıldak fındık çeşitleri, 3 tekerrürlü 3’er ocak olmak üzere toplam 27 ocaktan, daldan ve 27 ocağın altından yerden meyve örnekleri homojen bir şekilde alınmıştır. Meyve örnekleri her tekerrürde bahçeyi temsil edecek şekilde en az 20 adet olarak alınmıştır. Deneme deseni tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 faktörlü ( Bahçe, Çeşit, Uygulama ) olarak planlanmıştır. Yapılan çalışmalarda meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu, meyve indeksi, kabuk kalınlığı, meyve iç ağırlığı, meyve iç indeksi, göbek boşluğu, randıman, küçük iç oranı, buruşuk iç oranı, boş meyve oranı, küçük meyve oranı, tam beyazlama ve ortalama beyazlama oranları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, incelenen meyve özellikleri bakımından, daldan ve yerden uygulamanın çeşitler arasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmada daldan toplanan çeşitlerin, kabuk kalınlığı, göbek boşluğu, küçük iç oranı, buruşuk iç oranı, küçük meyve oranı, boş meyve oranı, çift içlilik oranı yerden toplanan çeşitlere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yerden toplanan çeşitlerin ise, meyve ağırlığı, meyve indeksi, iç ağırlığı, iç indeksi, dolgun iç oranı, tam beyazlama oranı, ortalama beyazlama oranı daldan toplanan çeşitlere göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yine araştırma sonuçlarına göre daldan ve yerden uygulamanın randıman değerlerinin benzer olduğu söylenebilir.,
This research has been carried out on “Çakıldak”, “Foşa” and “Tombul” hazelnut varieties in Sakarya Kocaali province, in 2009-2010. At this research, three orchards has been defined and studied with three replicates for all species. Each replicate has three ocaks. The fruit samples were harvested from totally 27 ocaks the way of picking from branch and ground. According to randomized block design has been planned as two factors (variety, aplication). In this study nut weight, nut size, shell thickness, kernel weight, kernel size, internal cavity, kernel percent, poor filled nuts ratio, shrivelled kernel ratio, blank nut ratio, good kernels, doubles, full and average pellicle removal ratios and small nut ratio have been determined. According to the results of the research, in point of analysed fruit traiıts, appears there are significant differences between picked from branch and ground varieties. At the end of the study, the samples which are picked from the brunch, have thicker shell, more internal cavity, more poor filled nuts ratio, more shrivelled kernel ratio and more double kernel ratio then picked from the ground; in case of the samples which are picked from ground, have more nut weight, nut size and good kernel ratio from picked from brunch, and this situation is varied according to “variety x application”interaction; from the other properties such as kernel percent, blank nut ratio, kernel weight, kernel size, full pellicle removal ratio, average pellicle removal ratio and small nut ratio, there is no significant differences between applications
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1191
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
84-309099 METİN ÇIRAK.pdf309099379.23 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.