Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1173
Title: Akıncılar Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Kuşburnu (Rosa spp.) Seleksiyon Yoluyla Islahı
Other Titles: BREEDING BY SELECTION OF WILD ROSE HIP TYPES (Rosa spp.) GROWN IN AKINCILAR (SĠVAS/TURKEY) PROVINCE
Authors: Sağır, Sultan
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Akıncılar, Rosa hip, Rosa spp., Selection Breeding,Kuşburnu, Rosa spp., Seleksiyon, Islah
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Sivas ilinin Akıncılar ilçesinde doğal olarak yetişen kuşburnu populasyonundan üstün özelliklere sahip genotiplerin belirlenmesi amacıyla 2008 ve 2009 yıllarında yürütülmüştür. Çalışmanın ilk yılında 55 kuşburnu genotipinden meyve örneği alınmış ve seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucu dokuz tip ümitvar olarak seçilmiştir. İkinci yıl seçilen dokuz genotipin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Seçilen genotiplerde meyve ağırlıkları 1,65 g (SVS – 48) – 2,78 g (SVS – 53), meyve eti oranı % 63,89 (SVS – 09) - % 75,01 (SVS – 10), C vitamini değerleri 438,64 mg/100 g (SVS – 41) – 766,07 mg/100 g (SVS – 14); toplam kuru madde % 34,61 (SVS – 13) - % 45,52 (SVS – 09), suda çözünebilir kuru madde miktarları % 23,27 (SVS – 41) - % 33,91 (SVS – 13) değerleri arasında değişmiştir.,
This study aimed to breeding by selection of promising wild rose hip genotypes grown in Akıncılar province (Sivas, Turkey) during 2008 and 2009 years. In the first year of the study nine promising genotypes were selected among 55 rose hip genotypes from point of view of selection criteria. In the second year, phenological, morphological and pomological characteristics of nine promising genotyps were determined. Some important fruit characteristics of genotypes were evaluated in the study; the average fruit weights were between 1,65 g (SVS – 48) – 2,78 g (SVS – 53); fruit flesh ratios were between 63,89 % (SVS – 09) - 75,01 % (SVS – 10); the vitamin C contents were between 438,64 mg/100 g (SVS – 41) – 766,07 mg/100 g (SVS – 14); the total dried matter amounts were between the fruit flesh ratios were between 56,86 % (SVS – 09) - 76,49 % (SVS – 10); the total dry matter contents were between 34,61 % (SVS – 13) - 45,52 % (SVS – 09), and the soluble solid contents were between 23,27 % (SVS – 41) - 33,91 % (SVS – 13). İmrovement of Rosa hips (Rosa spp.) by selection wildly grown in Akıncılar (Sivas/Turkey) province.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1173
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
51-276149 SULTAN SAĞIR.pdf2761492.61 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.