Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1172
Title: Trabzon İli Cevizlerinin (Juglans regia L.) Seleksiyon Yolu İle Islahı
Other Titles: SELECTION OF WALNUTS (Juglans regia L.) GROWN IN THE DISTRICT OF TRABZON
Authors: Reis, Semanur
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri,Walnut, selection, fruit characteristics
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Trabzon ilinde iki yıl süre ile yapılan (2008-2009) ceviz seleksiyon çalıĢması sırasında 1000‟ den fazla ağaç dikkate alınmıĢ ve bunların 73‟ünden meyve örneği alınmaya değer bulunmuĢtur. Meyve örneği alınan bu genotiplerde önemli meyve ve ağaç özellikleri incelenmiĢtir. AraĢtırma sonucunda 10 ceviz genotipi selekte edilmiĢtir. Seçilen genotiplerin meyve ağırlıkları 10.2 g (61 AKÇ 06) ile 12.4 g (61 VKF 09), iç ağırlıkları 5.2 g (61 ARK 07) ile 6.7 g (61 ARS 03), iç oranları % 44.5 (61 VKF 09) ile % 63.0 (61 AKÇ 06), kabuk kalınlıkları 1.3 mm (61 MRK 07) ile 2.1 mm (61 AKÇ 06), kül oranı %1.5 (61 SRM 03) ile % 2.1 (61 MRK 03), protein oranı %13.3 (61. ARK 04) ile % 17.2 (61 ARS 03), yağ oranı %52.2 (61 MRK 03) ile % 68 (61 VKF 09), palmitik asit oranı %4.9 (61 MRK 03) ile % 6.4 (61 VKF 09), stearik asit oranı %1.4 (61 VKF 01) ile % 2.3 (61 ÇRġ 03), oleik asit oranı %18.5 (61 MRK 07) ile % 27.0 (61 SRM 03), linoleik asit oranı %51.7 (61 AKÇ 06) ile % 63.0 (61 MRK 07), linolenik asit oranı %10.8 (61 MRK 07) ile % 16.1 (61 AKÇ 06) arasında bulunmuĢtur. Seçilen genotiplerin 8‟i protandrous 1‟i protogenous ve 1‟i homogamous çiçeklenme Ģekli göstermiĢtir. Sonuç olarak; 61 ÇRġ 03, 61 MRK 03, 61 MRK 07, 61 VKF 01, 61 VKF 09, 61 ARK 04, 61 ARK 07, 61 AKÇ 06, 61 ARS 03 ve 61 SRM 03 nolu genotipler dikkate değer bulunmuĢ olup, üzerinde çalıĢılması tavsiye edilmektedir.,
Walnut trees grown from seed over 1000 during this selection study carried out for two years (2008-2009) in Trabzon province were investigated. Fruit samples from 73 walnut trees were collected. Important fruit and tree characteristics in these walnut genotypes were examined. At the end of this study 10 genotypes were selected for superior fruit caharacteristics. In these selected genotypes‟ the average fruit weights, kernel percentages, shell thicknesses, ash contents, protein contents, oil contents, palmitic acid contents, stearic acid contents, oleic acid contents, linoleic acid contents and linolenic acid contents; 10.2 - 12.4 g, 5.2 - 6.7 g, 44.5 - 63 %, 1.3 - 2.1 mm, 1.5 - 2.1 %, 13.3 - 17.2 %, 52.2 – 68.0 %, 4.9 - 6.4 %, 1.4 - 2.3 %, 18.5 – 27.0 %, 51.7 – 63.0 % and 10.8 - 16.1 % were found to be, respectively. In respect to flowering characteristics, eight genotypes were protoandrous, one genotype was protogenous and one genotype was homogamous within selected genotypes. As a result; 61 ÇRġ 03, 61 MRK 03, 61 MRK 07, 61 VKF 01, 61 VKF 09, 61 ARK 04, 61 ARK 07, 61 AKÇ 06, 61 ARS 03 and 61 SRM 03 were found to be promising walnut genotypes and are the suggested that they should be considered for further studies.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1172
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
86-309100KEMAL YILMAZ.pdf3091003.07 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.