Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/115
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorProf.Dr. Balta, Mehmet Fikret-
dc.contributor.authorKul, Ebubekir-
dc.date.accessioned2022-08-10T08:00:49Z-
dc.date.available2022-08-10T08:00:49Z-
dc.date.issued2020-
dc.date.submitted2020-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/115-
dc.description.abstractBu çalışma, Çakıldak fındık çeşidinde eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak biyokimyasal özelliklerdeki değişimi belirlemek amacı ile 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla Çatalpınar, Kabataş, Aybastı ilçelerinde yer alan ve 0-250, 250-500, 500-750 ve 750 m rakımın üzerinde Çakıldak fındık çeşidi ile tesis edilmiş 4 bahçe seçilmiştir. Çalışmada biyokimyasal özellikler olarak yağ, protein ve kül oranı, toplam fenolik bileşikler ve antioksidan kapasitesi (DPPH ve FRAP testine göre) incelenmiştir. Eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak yağ oranı %52.13 (Çatalpınar) ile %56.19 [Aybastı (Çukur)], protein oranı %18.72 (Çatalpınar) ile %18.87 (Kabataş), kül oranı %2.05 (Kabataş) ile %2.28 (Çatalpınar), toplam fenolik içeriği 489.4 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 621.6 mg 100 g-1 (Çatalpınar) ve toplam flavonoid içeriği 45.2 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 49.4 mg 100 g-1 (Çatalpınar), antioksidan kapasitesi DPPH testine göre 794.0 μmol 100 g-1 (Kabataş) ile 1142.2 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) ve FRAP testine göre 1116.0 μmol 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 1516.9 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) arasında tespit edilmiştir. Ortalama verilere göre; kül oranı, toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği ve antioksidan kapasitesi üzerine eko-coğrafik bölgelerin önemli bir etkisinin olduğu, buna karşılık yağ ve protein oranı üzerine ise önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ortalama verilere göre protein oranı üzerine eko-coğrafik bölgenin etkisi önemsiz çıkmasına rağmen, bu özelliğin yıldan yıla farklılık gösterebileceği belirlenmiştir. Genel olarak, Çatalpınar eko-coğrafik bölgesinde yetiştirilen Çakıldak çeşidine ait meyvelerin biyokimyasal içeriklerinin diğer eko-coğrafik bölgelere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştiren_US
dc.description.tableofcontentsThis study was carried out in order to determine the change in biochemical properties of Çakıldak hazelnut cultivars due to eco-geographic regions, in 2017 and 2018 years. For this purpose, established with Çakıldak hazelnut cultivar an altitude of 0-250, 250-500, 500-750 and above 750 m were selected 4 orchards. In the study, oil, protein and ash ratio, total phenolic content, total flavonoids content and antioxidant capacity (according to DPPH and FRAP assays) as biochemical properties were investigated. Depending on the eco-geographic regions, was determined from 52.13% (Çatalpınar) to 56.19% [Aybastı (Çukur)] for oil ratio, 18.72% (Çatalpınar) to 18.87% (Kabataş) for protein ratio, 2.05% (Kabataş) to 2.28% (Çatalpınar) for ash ratio, 489.4 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 621.6 mg 100 g-1 (Çatalpınar) for total phenolic content, 45.2 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 49.4 mg 100 g-1 (Çatalpınar) for total flavonoid content and antioxidant capacity was found 794.0 μmol 100 g-1 (Kabataş) to 1142.2 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) according to DPPH test and 1116.0 μmol 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] to 1516.9 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) according to FRAP test. According to the average data, it was found that eco-geographic regions had a significant effect on ash ratio, total phenolic content, total flavonoid content and antioxidant capacity, whereas it had no significant effect on oil and protein ratio. Although the effect of eco-geographic regions on oil and protein ratio is not significant according to the average data, it has been determined that there are significant changes in this trait for year to year. The biochemical content of fruit belonging to Çakıldak cultivar grown Çatalpınar eco-geographic region was generally higher than other ecogeographic regions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFındık, Eko-coğrafik, Yağ, Protein, Toplam Fenolik, Antioksidan.en_US
dc.subjectHazelnut, Eco-geographic, Oil, Protein, Total Phenolic, Antioxidant.en_US
dc.titleÇakıldak Fındık Çeşidinde Kimyasal Özelliklerin Ekocoğrafik Bölgelere Göre Değişimien_US
dc.title.alternativeVARIATION ACCORDING TO ECO-GEOGPRAPHIC REGIONS OF CHEMICAL PROPERTIES IN ÇAKILDAK HAZELNUT VARIETYen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10326007.pdf103260071.9 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.