Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1157
Title: Kastamonu İli Taşköprü, Tosya Ve Daday İlçelerinde Yetiştirilen Cevizlerin Seleksiyon Yolu İle Islahı
Authors: Abdiş, Adem
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Ceviz (Juglans regia L.), Seleksiyon ıslahı, Kastamonu,Walnut (Juglans regia L.), Selection breeding, Kastamonu
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma Kastamonu ili, Taşköprü, Tosya ve Daday ilçelerinde yetiştirilen cevizlerin seleksiyonu amacıyla 2008?2009 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla, yaklaşık 20.000'den fazla ceviz ağacı incelenerek, 95 ağaçtan meyve örneği alınmış ve meyve özellikleri bakımından önemli görülen 10 ceviz tipi ümitvar olarak seçilmiştir. Tartılı derecelendirme puanına göre seçilen 10 tipin meyve ağırlıkları 9.04 g ile 14.13 g, iç ağırlıkları 5.79?8.58 g, randımanı %53.00?65.38 ve kabuk kalınlıkları 0.82?1.10 mm arasında değişmiştir. İncelenen tiplerde meyve kabuk kalınlıkları genelde ince ve kolay ayrılır nitelikte belirlenmiştir. Ümitvar seçilen tiplerde protein oranları %13.49-%20.94, yağ oranları %52.27-%67.97 arasında ve yağ asit miktarları; linoleik asit %51.76-%63.00, oleik asit %10.85-%16.10, palmitik asit %4.99-%6.43, stearik asit %1.46-%2.37 olarak tespit edilmiştir.
Tosya and Daday districts of Kastamonu for selecting walnuts years 2008–2009. In this study, amount 20.000 walnut types were observed and 95 types evaluated and 10 walnut types selected from these 95 types. 10 types were selected based on fruit weight, kernel weight , the percentage of kernel, and shell thickness and these characters were ranged between 9.04 and 14.13 g, 5.09 and 8.58 g, 53.00 and 65.38%, 0.82 and 1.10 mm, respectively. The shell thickness is found to be thin and easy to crack in evaluated types. Protein and fat contents of secected types varied from 13.49% to 20.94% and from 58.98% to 67.11%, respectively. The range of fatty acid contents in the fruits these types were also determined between 41.34%- 66.11% for linoleik acid, between 13.74% and 41.84% for oleik asit, between 4.35% and 6.39% for palmitic acid and between 1.24%-2.19% for stearic acid.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1157
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
36-276150 ADEM ABDİŞ.pdf2761501.56 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.