Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1154
Title: Türkiye’de Yaygın Olarak Kullanılmakta Olan Elli Baharat Türünün Antibakteriyel, Antifungal ve Antioksidan Aktivitelerinin Araştırılması
Other Titles: RESEARCH OF ANTIBACTERIAL, ANTIFUNGAL AND ANTIOXIDANT EFFECTS OF 50 SPICE SPECIES CONSUMED COMMONLY IN TURKEY
Authors: Demirkol, Gürkan
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Antimicrobial, antibacterial, antifungal, antioxidant, spice,Antimikrobiyal, antibakteriyel, antifungal, antioksidan, baharat.
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Çalışmada; elli adet baharat türünden hazırlanmış olan etanol ve aseton ekstraktlarının antimikrobiyal etkileri, in-vitro olarak disk difüzyon ve agar dilüsyon metoduna göre; Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger ve Candida albicans’a karşı, antioksidan etkileri ise; toplam fenolik madde ve FRAP metodlarına göre etanol ekstraktlarında test edildi. Sonuç olarak; değerler göz önüne alındığında çalışmada kullanılan baharatların birçoğunun yüksek antimikrobiyal ve antioksidan etkiye sahip oldukları tespit edildi.,
In the study; antibacterial and antifungal effects of fifty spices of ethanol and acetone extracts were tested against Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Aspergillus niger and Candida albicans, using the disc diffusion and agar dilution method, antioxidant effects were tested on total phenolic substance and FRAP methods to ethanol extracts. As a consequence; according to the results, that was stated of many spices showed high antimicrobial and antioxidant activities.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1154
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
39-276162 GÜRKAN DEMİRKOL.pdf2761621.3 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.