Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1150
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÖzkaplan, Cengiz Hakan-
dc.date.accessioned2022-08-12T08:11:07Z-
dc.date.available2022-08-12T08:11:07Z-
dc.date.issued2010-
dc.date.submitted2010-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1150-
dc.description.abstractBu çalışma Perşembe ekolojisinde değişik malç uygulamalarının çilek yetiştiriciliğinin verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiş ve 2008 Temmuz–2009 Temmuz yılları arasında yürütülmüştür. Denemede Sweet Charlie, Camarosa ve Kabarla çilek çeşitleri siyah, şeffaf, sarı, saman, talaş, fındık zurufu, olmak üzere altı farklı malç tipi kullanılarak yetiştirilmiştir. Denemede; meyve ağırlığı, parsel başına verim, meyve eni, meyve boyu, SÇKM, pH ve asitlik kriterleri incelenmiş ve malçların verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı bakımından en ağır meyveler Kabarla çeşidinde saman (24,83 g) ve Camarosa çeşidinde saman malçında (23,51 g) elde edilmiştir. En hafif meyve ise Camarosa çeşidinde zuruf malçında (12,49 g) elde edilmiştir. Araştırma sonuçlarında en iyi suda çözünür kuru madde (SÇKM) miktarı Camarosa çeşidinde saman malçında (% 6,61 brix) elde edilmiştir. Denemede titre edilebilir asitlik yönünden en iyi sonuçlar Sweet Charlie çeşidinde şeffaf malçta (%0,50) elde edilmiştir. pH bakımından en yüksek sonuçlar Camarosa çeşidinde sarı malçta (5,88) ve Kabarla çeşidinde saman malçında (4,58) elde edilmiştir. Camarosa ve Sweet Charlie, Kabarla çeşidinden daha iyi performansa sahiptir. Verim bakımından en iyi sonuç Camarosa çeşidinde, malçlar bazında şeffaf, zuruf ve saman malçında elde edilmiştir. Bölgemizde fındık zurufunun da fazla bulunduğu düşünülürse yapılacak yetiştiricilikte fındık zurufu tavsiye edilebilir.,en_US
dc.description.abstractIn this study, the effect of different mulch applications to the yield and quality of the strawberr’s cultivation were investigated and this study carried out between July 2008 and July 2009. In the experiment, strawberry types of Sweet Charlie, Camarosa and Kabarla were cultivated by using six different mulch types of black, transparent, yellow, straw, sawdust and hazelnut wusk.Fruit weight, yield per parcel, furit width, furit length, SÇKM, pH and acidity criterion were searched and the effects of mulches on yield and quality were investigated. As a result of research, the heaviest fruit in term of fruit weight were obtained with straw (24,83 g) in Kabarla type and straw mulch (23,51 g) in Camarosa. The lightiest fruit was obtained with hazelnut wusk mulch (12,49 g) in Camarosa type. In the experiments, the amounts of the best soluble dry matter were obtained with fodder straw (6,61 % brix) in Camarosa type. In this experiments, in terms of titrated acidity the best results were obtained with transparent mulch (0,50 %) in Sweet Charlie type. In term of pH, the highest results were obtained with yellow (5,88) in Camarosa type and with straw mulch (4,58) in Kabarla. Camarosa and Sweet Charlie types are better performance than Kabarla type. The best results were obtained from transparent mulches, hazelnut wusk and straw mulches in Camarosa type. Because there exist large amount of hazelnut wusk in our district, the hazelnut wusk can be recommended in the cultivation.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇilek, Organik Malç, Polietilen Malç, Verim, Kalite,Strawberry, Organic Mulch, Polyethylen Mulch, Yield, Qualityen_US
dc.titlePerşembe (Ordu) Ekolojisinde Değişik Malç Uygulamalarının Çilekte Verim Ve Kalite Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeTHE EFFECT OF DIFFERENT MULCH APPLICATIONS TO THE STRAWBERRY YIELD AND QUALITY IN PERŞEMBE (ORDU)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
31-276163 CENGİZ HAKAN ÖZKAPLAN.pdf2761631.76 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.