Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/115
Title: | Çakıldak Fındık Çeşidinde Kimyasal Özelliklerin Ekocoğrafik Bölgelere Göre Değişimi |
Other Titles: | VARIATION ACCORDING TO ECO-GEOGPRAPHIC REGIONS OF CHEMICAL PROPERTIES IN ÇAKILDAK HAZELNUT VARIETY |
Authors: | Prof.Dr. Balta, Mehmet Fikret Kul, Ebubekir Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Fındık, Eko-coğrafik, Yağ, Protein, Toplam Fenolik, Antioksidan. Hazelnut, Eco-geographic, Oil, Protein, Total Phenolic, Antioxidant. |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma, Çakıldak fındık çeşidinde eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak biyokimyasal özelliklerdeki değişimi belirlemek amacı ile 2017 ve 2018 yıllarında yürütülmüştür. Bu amaçla Çatalpınar, Kabataş, Aybastı ilçelerinde yer alan ve 0-250, 250-500, 500-750 ve 750 m rakımın üzerinde Çakıldak fındık çeşidi ile tesis edilmiş 4 bahçe seçilmiştir. Çalışmada biyokimyasal özellikler olarak yağ, protein ve kül oranı, toplam fenolik bileşikler ve antioksidan kapasitesi (DPPH ve FRAP testine göre) incelenmiştir. Eko-coğrafik bölgelere bağlı olarak yağ oranı %52.13 (Çatalpınar) ile %56.19 [Aybastı (Çukur)], protein oranı %18.72 (Çatalpınar) ile %18.87 (Kabataş), kül oranı %2.05 (Kabataş) ile %2.28 (Çatalpınar), toplam fenolik içeriği 489.4 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 621.6 mg 100 g-1 (Çatalpınar) ve toplam flavonoid içeriği 45.2 mg 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 49.4 mg 100 g-1 (Çatalpınar), antioksidan kapasitesi DPPH testine göre 794.0 μmol 100 g-1 (Kabataş) ile 1142.2 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) ve FRAP testine göre 1116.0 μmol 100 g-1 [Aybastı (Ortaköy)] ile 1516.9 μmol 100 g-1 (Çatalpınar) arasında tespit edilmiştir. Ortalama verilere göre; kül oranı, toplam fenolik içeriği, toplam flavonoid içeriği ve antioksidan kapasitesi üzerine eko-coğrafik bölgelerin önemli bir etkisinin olduğu, buna karşılık yağ ve protein oranı üzerine ise önemli bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ortalama verilere göre protein oranı üzerine eko-coğrafik bölgenin etkisi önemsiz çıkmasına rağmen, bu özelliğin yıldan yıla farklılık gösterebileceği belirlenmiştir. Genel olarak, Çatalpınar eko-coğrafik bölgesinde yetiştirilen Çakıldak çeşidine ait meyvelerin biyokimyasal içeriklerinin diğer eko-coğrafik bölgelere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/115 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10326007.pdf | 10326007 | 1.9 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.