Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1145
Title: | Gümüşhane İlinde Yetişen Kiraz (prunus avium l.) Tiplerinin Pomolojik Özellikleri |
Other Titles: | POMOLOGICAL CHARACTERISTICS OF LOCAL SWEET CHEERY ( Prunus avium L.) TYPES IN GÜMÜŞHANE PROVINCE |
Authors: | Turan, Bülent Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Kiraz, Prunus avium L, Pomoloji, Tip, Gümüşhane,Sweet Cherry, Prunus avium L, Pomology, Type, Gümüşhane |
Issue Date: | 2010 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma 2008 ve 2009 yıllarında, Gümüşhane ili Merkez, Torul ve Kürtün
ilçelerinde yetiştirilen kiraz (Prunus avium L.) tiplerinin pomolojik özelliklerini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 36 kiraz tipinden üstün özelliklere sahip
olan 6 tip seçilmiştir.
Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı
derecelendirmede ağırlık, meyve tadı, meyve eti oranı (%), SÇKM/TEA gibi kriterler
kullanılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel olarak benzer
sonuçlar elde edilmiştir.
Yapılan değerlendirme sonucunda 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23
ve 29 K 22 kiraz tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir.
Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 6 tipin, her iki deneme yılında (2008-2009)
elde edilen sonuçların ortalamasına göre, meyve ağırlık değeri 6,8 g ile 9,8 g; meyve eti
oranının %94,1 ile %95,6; SÇKM/TEA‟nın %27,1 ile %36,1 arasında değiştiği
bulunmuştur., This study was carry out to determine the pomological traits of sweet cherry ( Prunus avium L.) types which are grown in Center of GümüĢhane, Torul and Kürtün provinces in 2008 and 2009 years. In this study, 6 promising sweet cherry types were selected from 36 sweet cherry types selected from populations. Weighted Ranging Method was used to evaluate the types. Weighted Ranging Method was done according to criteria regarding, fruit wieght, taste, fruit flesh/ratio, total soluble solids/TA. Generally, similar results were obtained despite little differences between years. As a result of this study, 29 K 24, 29 K 03, 29 K 29, 29 K 27, 29 K 23 and 29 K 22 types were determined as promising types. In the selected 6 types fruit wieght was changed from 6,8 g to 9,8 g; fruit flesh/seed rate from 94,1% to 95,6%; total soluble solids/TA from 27,1 % to 36,1 %. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1145 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
20-255952 BÜLENT TURAN.pdf | 255952 | 2.04 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.