Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1140
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGürel, Hasan Basri-
dc.date.accessioned2022-08-12T08:05:07Z-
dc.date.available2022-08-12T08:05:07Z-
dc.date.issued2010-
dc.date.submitted2010-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1140-
dc.description.abstractBu araştırma ile Ordu yöresinde çok uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan ve sevilerek tüketilen elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. 2007-2008 yıllarında yürütülen çalışmada, 44 elma genotipinden örnek alınarak pomolojik özellikler ortaya konmuştur. Đncelenen genotiplerin meyve ağırlığı 89,51 g (52-44 ) ile 278,76 g (52-11), meyve eni 55,79 mm (52 -29) ile 91,87 mm (52-15), meyve boyu 47,43 mm (52-34) ile 81,09 mm (52-11) arasında kaydedilmiştir. Genotiplerde tam çiçeklenme 23 Nisan-06 Mayıs, meyvelerin olgunlaşması 25 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında olmuştur. Tiplerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 8,75 (52-20) ile %13,85 (52-04), pH 3,60 (52-21 ) ile 4,82 (52-36), titre edilebilir asitlik ise % 0,478 (52-32) ile % 0,929 (52-11) arasında saptanmıştır.,en_US
dc.description.abstractIn this research, apple genetic resources in Ordu region were examined and, by determining Phenological, morphological and pomological properties of local apple genotypes grown naturally this region, superior genotypes were chosen among them. In this study held between 2007 and 2008, pomological properties were presented by taking patterns from 44 genotypes. Based on the investigated genotypes, fruit weight ranged from 89,51 g (52-44) to 278,7 g (52-11), fruit diameter from 55,79 mm (52 -29) to 91,87 mm (52-15), fruit length from 47,43 mm (52-34) to 81,09 mm (52-11) were determined. The full blooming in species occurred between April 23th and May 06th and the fully growth of fruits occured between September 25th and October 15th. Total soluble solid of the species were determined between % 8,75 in (52-20) and % 13,85 in (52-04), pH 3,60 (52-21) and pH 4,82 (52-36) and titrable acidity of the species were determined between % 0,478 in (52-32) and % 0,929 in (52-11).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectApple, Fenology, Pomology, Morfology, Ordu,Elma, Fenoloji, Pomoloji, Morfoloji, Orduen_US
dc.titleOrdu Merkez İlçede yetişen Elma (malus communis l.) Tiplerinin Fenolojik, Pomolojik ve Morfolojik Özelliklerien_US
dc.title.alternativePHENOLOGICAL, POMOLOGICAL AND MORPHOHOLOGICAL FEATURES OF APPLE TYPES GROWN IN CENTRAL ORDU (Malus Communis L.)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
17-255948 HASAN BASRİ GÜREL.pdf25594825.73 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.