Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1139
Title: Bazı Fındık Çeşitlerinde Optimum Hasat Tarihlerinin Belirlenmesi
Authors: Akdemir, Erkan Tarık
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırmada; 2007 ve 2008 yıllarında Giresun İli Piraziz İlçesinde yetiştirilen Tombul, Sivri ve Kalınkara fındık çeşitlerinde optimum hasat tarihlerinin belirlenmesi amacıyla değişik hasat zamanlarının meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. 3 tekerrürlü yürütülen çalışmada optimum hasat tarihinin belirlenmesi amacıyla önemli kimyasal bileşenlerin analizleri yapılmış ve tiplerdeki kabuklu fındık eni, boyu ve kalınlığı, iç fındık genişliği, boyu ve kalınlığı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, iç iriliği ve meyve iriliği belirlenmiştir. Değişik hasat zamanlarının, meyve kalite özellikleri üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkisi olmuştur. Genel olarak hasat zamanının ilerlemesi ile meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, meyve iriliği, iç iriliği, protein ve yağ oralarında artış olmuş, kabuk kalınlığı ve kül oranında düşüş olmuştur. Meyve ağırlığı, iç ağırlığı, meyve iriliği, kabuk kalınlığı ve randımanda en yüksek değerlere her üç çeşitte de ortalama olarak 13 Ağustos ve 17 Ağustos tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır. Protein ve yağ değerlerinde en yüksek değerlere ise, 9 Ağustos ve 13 Ağustos tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır.,
In this study, in 2007 and 2008 grown in the Giresun province Piraziz Country Tombul, Sivri, and the optimum harvest date Kalınkara hazelnut varieties in order to determine the optimum harvest date of different harvest time on fruit quality were investigated. Study was carried out with 3 replicates the history of the purposes of determining the optimum harvest of an important chemical component analysis has been and types of nuts in the shell width, length and thickness of the inner nut width, length and thickness, fruit weight, kernel weight, the yield, and fruit within massiveness and fruit massiveness has been identified. Of different harvest time, fruit quality characteristics on the level of impact was statistically significant. In general, the progress of the harvest time and fruit weight, kernel weight, the yield, fruit enormity, the enormity of the interior, has been an increase in protein and fat ratio. Shell thickness and ash at the rate of decline has been. Fruit weight, kernel weight, fruit grit size, shell thickness and yield the highest values on average in all three varieties, and August 13 and harvested on August 17 has been reached in the nuts. The highest values for protein and fat is 9 August and 13 August date was reached in the harvested nuts.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1139
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27-276156 ERKAN TARIK AKDEMİR.pdf276156870.44 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.