Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1135
Title: Çorum İli İskilip İlçesinde Yetiştirilen Bazı Yerel Elma (malus communis l.) Çeşitlerinin Fenolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: DETERMINATION OF PHENOLOGICAL AND POMOLOGICAL CHARACTERISTICS OF SOME LOCAL APPLE (Malus communis L.) CULTIVARS GROWN IN İSKİLİP PROVINCE ÇORUM
Authors: Çorumlu, Mustafa Serdar
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: İskilip, Apple, Pomology, Phenology, Local Varieties,,İskilip, Elma, Pomoloji, Fenoloji, Mahalli Çeşit,
Issue Date: 2010
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Araştırma 2007, 2008 ve 2009 yıllarında Çorum ili İskilip İlçesinde yetiştirilen 32 mahalli elma çeşidinin (Tergöynek, Yapraklı, Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, Kış Afunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur, Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır, Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1, Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep, Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1, Misket-2, Misket-3, Misket-4, Misket-5), fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi ve çeşitlerin genetik kaynak olarak korunması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; çeşitlerde tam çiçeklenme 13-30 Nisan tarihleri arasında, meyvelerin olgunlaşması 10 Temmuz-30 Ekim tarihleri arasında olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlıkları 49.62 g (Yapraklı)-304.41 g (Tencere); Suda Çözünebilir Kuru Madde Miktarı %9.3 (Kadeis-1)- %16.65 (Uğurlu) ile titre edilebilir asitlik ise 1.34 g/l (Kasımcan)- 8.62 g/l (Tergöynek) arasında saptanmıştır.,
This study was carried out on 32 local apple cultivars (Tergöynek, Yapraklı, Sandık, Afun, Tencere, Tütüncü, Kış Afunu, Uğurlu, Şeker, Kadeis-1, Kadeis-2, Çukur, Kazan, Kasımcan, Gök, Karabaldır, Garip, Kabamüslüme-1, Kabamüslüme-2, Mor-1, Mor-2, Tatlı Tengerlek, Sinep, Karamüslüme, Çiğit, Kılıç, Yivlik Misket, Misket-1, Misket-2, Misket-3, Misket-4, Misket-5) grown in the district İskilip Çorum Province, Turkey in 2007,2008 and 2009. The aims of the study were to determine the phenological and pomological characteristics and to protect these cultivars as genetical sources. According to observations, the full blooming occured between April 10th and April 30th and the fruits were harvested between July 10th and Oktober 30th in all cultivars. The average fruit weights were between 49.62 g (for Yapraklı) and 304.41 g (for Tencere). Average total soluble solid ranged between 9.3 (for Kadeis-1) and 16.65% (for Uğurlu) while the highest of titrable acidity was observed between .34 g/l Kasımcan and 8.62 g/l Tergöynek cultivar.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1135
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
14-255945 MUSTAFA SERDAR ÇORUMLU.pdf2559451.3 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.