Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1052
Title: Bazı Silajlık Mısır (zea mays l.) Çeşitlerinin Silajlık Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: Determınatıon of sılage yıeld and qualıty Characterıstıcs of some sılage maıze (zea mays l.) Varıetes
Authors: Güneş, Adem
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Kalite, Silajlık Mısır, Verim,Quality, Silage Maize, Yield
Issue Date: 2017
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma 2015 vejetasyon döneminde Bazı Silajlık Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinde Silajlık Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi amacıyla Ordu ekolojik koşullarında yürütülmüştür. Araştırmada deneme materyali olarak özel tohumluk firmalarından temin edilen toplam 13 mısır çeşidi kullanılmıştır. Mısır çeşitleri olarak OSSK 596, OSSK 644, OSSK 602, TK 6063, Carella, Hido, SY Reserve, Everest, SY Inove, Calcio, Cadiz, Sagunto ve Tavascan çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yapılmıştır. Araştırmada bitki boyu 309.93-365.20 cm, ilk koçan yüksekliği 99.80-150.63 cm, sap çapı 23.44-27.84 mm, yaprak sayısı 11.67-13.63 adet, tepe püskülü gösterme süresi 55-65 gün, koçan püskülü gösterme süresi 59-67 gün, stover verimi 4525.17- 5984.28 kg/da, koçan verimi 2166.17-3569.57 kg/da, yaprak/sap oranı % 35.86-53.85, koçan/bitki oranı % 32.10-41.10, yeşil ot verimi 6736.33-9476.72 kg/da, kuru madde verimi 1758.41-2153.43 kg/da, yaprak alanı 802.46-1195.19 cm², ADF oranı % 25.61-30.80, NDF oranı % 50.57-57.43, ham protein oranı % 7.63-9.32 arasında değişmiştir. En yüksek yeşil ot verimi Everest, TK 6063, OSSK 602, Sagunto, Cadız, Hido ve Carella çeşitlerinden elde edilmiştir. Araştırmada incelenen sap çapı, kuru madde verimi ve yaprak alanı özellikleri bakımından çeşitler arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunurken, diğer incelenen özellikler önemli bulunmuştur.,
The aim of this research was to determine yield and quality characteristics of some maize varieties in 2015 vegetation period in ecologic conditions of Ordu. In research, 13 maize varieties which was obtained from private seed companies was used as experimental materials. Those maize varieties were OSSK 596, OSSK 644, OSSK 602, TK 6063, Carella, Hido, SY Reserve, Everest, SY Inove, Calcio, Cadiz, Sagunto ve Tavascan. The research was done 3 times according to randomized block test pattern. In research, plant height changed between 309.93-365.20 cm, ear height changed between 99.80-150.63 cm, stem diameter changed between 23.44-27.84 mm, leaf count changed between 11.67-13.63, peak tasselling time changed between 55-65.33 days, core tasselling time changed between 59-67.33 days, stover field changed between 4525.17-5984.28 kg/da, core field changed between 2166.17- 3569.57 kg/da, leaf/ pedincule rate changed between 35.86-53.85 %, core/plant rate changed between 32.10-41.10 %, green herb field rate changed between 6736.33-9476.72 kg/da, dry matter field rate changed between 1758.41-2153.43 kg/da, leaf zone changed between 802.46- 1195.19 cm², ADF rate changed between 25.61-30.80 %, NDF rate changed between 50.57- 57.43 %, crude protein rate changed between 7.63-9.32 %. The highest green herb field was obtained from Everest, TK 6063, OSSK 602, Sagunto, Cadız, Hido and Carella varieties. In the research, difference between viewed pedincule diameter, dry matter field and leaf zone characteristics were found statistically insignificant but other viewed characteristics were found significant.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1052
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10168828.pdf101688283.6 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.