Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1044
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorİbas, Tolga-
dc.date.accessioned2022-08-12T06:57:35Z-
dc.date.available2022-08-12T06:57:35Z-
dc.date.issued2018-
dc.date.submitted2018-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1044-
dc.description.abstractAraştırma, kuluçkalık yumurtaların değişik oranlarda propolis ile dezenfekte edilmesinin kuluçka sonuçları ve toplam bakteri sayıları üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü’nde bulunan Atak-S ticari yumurtacı tavuk ebeveynlerinden elde edilen kuluçkalık yumurtalar, kontrol, %3 propolis, %6 propolis ve %9 propolis olmak üzere 4 gruba ayrılmıştır. Araştırmada her bir grupta 480 adet olmak üzere toplam 1920 adet yumurta kullanılmıştır. Dezenfektanlar yumurtalara uygulamadan önce, uygulandıktan sonra ve kuluçkanın 18. gününde alınan numunelerde toplam bakteri sayımı yapılmıştır. Araştırmada, kuluçka randımanı, çıkış gücü, malformasyon oranı, malpozisyon oranı, civciv kalitesi, ıskarta civciv oranı, erken, orta ve geç dönem embriyo ölüm oranları ile toplam bakteri sayıları üzerinde durulmuştur. Üzerinde durulan kuluçka özelliklerinden çıkış gücü, kuluçka randımanı, malpozisyon oranı, erken ve geç dönem embriyo ölüm oranları bakımından gruplar arasında önemli farklılık bulunurken, ıskarta civciv oranı, malformasyon oranı, civciv kalitesi, orta dönem embriyo ölüm oranı ve toplam bakteri sayısı bakımından gruplar arasında farklılık bulunmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada kullanılan dezenfektanlardan %3 propolis grubunda yer alan yumurtaların kuluçka sonuçlarının diğer gruplardan daha iyi olduğu ancak bu grubun antibakteriyel etkisinin diğerlerine göre daha kısa olduğu sonucuna varılmıştır.,en_US
dc.description.abstractThis study was conducted to determine the influence of disinfected with propolis at different rates on hatching results total bacteria count. For this purpose, hatching eggs were obtained from parents of Atak-S commercial layer at the Poultry Research Institute. The hatching eggs were divided into 4 groups, control, 3% propolis, 6% propolis and 9% propolis. A total of 1920 eggs, with 480 in each of the groups were used in the study. Total bacterial counts were made before applying the disinfectants after applying the disinfectants and 18 days of incubation. In the study, hatchability, hatchability of fertile eggs, malformation rate, malposition rate, chick quality, discard chick rate, early, middle and late embryo mortality rates and total bacterial counts were examined. Significant differences were found among the groups in terms of, hatchability, hatchability of fertile eggs, malposition rate, and early and late embryo mortality. There was no difference between the groups in terms of discard chick rate, malformation rate, chick quality, medium embryo mortality and total bacteria count. It was concluded that the eggs incubated in 3% propolis group had better hatching results than the other groups but the antibacterial effect of this group was shorter than the other groups.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHatchery, propolis, Disinfectant, Hatching results, Total bacteria,Kuluçka, Propolis, Dezenfektan, Kuluçka sonuçları, Toplam bakterien_US
dc.titleKuluçkalık Yumurtaların Değişik Oranlarda propolis ile Dezenfekte Edilmesinin Kuluçka Sonuçları ve Toplam Bakteri Sayısı Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of dısınfectıon of hatchıng eggs wıth propolıs at Dıfferent ratıo on hatchıng results and total number of Bacterıaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10186193.pdf.pdf101861931.69 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.