Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/102
Title: Krymsk 5, Piku 1 Ve Gisela 6 Anacı Üzerine Aşılı 0900 Ziraat Ve Regina Kiraz Çeşitlerinin Fenolojik, Morfolojik Ve Meyve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: DETERMINATION OF THE PHENOLOGICAL, MORPHOLOGICAL AND FRUIT QUALITY CHARACTERISTICS OF 0900 ZIRAAT AND REGINA CHERRY CULTIVARS GRAFTED ON KRYMSK 5, PIKU 1 AND GISELA 6 ROOTSTOCKS
Authors: Burhan, Öztürk
Belen, Serkan
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0002-0867-3942
Keywords: C Vitamini, Çap, Fenolik Bileşikler, Gövde Kesit Alani, Renk, Sertlik, Tam Çiçeklenme, Verim.,Color, Firmness, Diameter, Full Bloom Flowering, Phenolic Compounds, Trunk Cross-Section Area, , Vitamin C, Yield.
Issue Date: 2021
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırmada, 0900 Ziraat ve Regina kiraz çeşitlerinin (Prunus avium) çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve çiçeklenme sonu gibi fenolojik, ağaç boyu, taç hacmi, kalem gövde kesit alanı, yaprak alanı, sürgün uzunluğu ve çapı gibi morfolojik ve meyve ağırlığı, renk, sertlik, suda çözünebilir kuru madded (SÇKM), asitlik, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, antosiyanin ve antioksidan kapasitesi gibi meyve kalite özellikleri üzerine farklı gelişme kuvvetine sahip anaçların (Krymsk 5, Piku 1 ve Gisela 6) etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Sivas-Suşehri ekolojik koşullarında 2018-2020 yılları arasında yürütülmüştür. Denemenin ilk yılında genel ortalamalar değerlendirildiğinde, Krymsk 5 anacı üzerine aşılı kiraz ağaçlarında ağaç boyu, meyve ağırlığı ve toplam fenolik bileşikler; Gisela 6 anacı üzerine aşılı kiraz ağaçlarında meyve sertliği diğer anaçlara kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Denemenin ikinci yılında, Gisela 6 anacı üzerine aşılı kirazlarda meyve sertliği ve toplam fenol içeriği diğer anaçlardan önemli derecede daha yüksek ölçülmüştür. Çeşit genel ortalamaları karşılaştırıldığında, denemenin ikinci yılında 0900 Ziraat çeşidinden Regina çeşidine kıyasla önemli derecede daha yüksek meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu ölçülmüştür. Aksine Regina çeşidinde ise a*, b*, C vitamini, antosiyanin ve antioksidan kapasitesi, 0900 Ziraat çeşidinden önemli derecede daha yüksek ölçülmüştür. Anaç x çeşit intraksiyonun bazı özellikler üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Anaç ortalamaları incelendiğinde, denemenin ilk yılında Krymsk 5 ve Piku 1 anaçları üzerine aşılı 0900 Ziraat kirazlarının ağaç boyu, sürgün boyu, taç hacmi, kalem gövde kesit alanı ve titre edilebilir asitliğinin, Piku 1 anacı üzerine aşılılara kıyasla daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yine Krymsk 5 ve Piku 1 anacı üzerine aşılı kiraz meyvelerinin ağırlığı, eni ve boyu, Gisela 6 ancı üzerine aşılı kiraz meyvelerinden önemli derecede daha yüksek bulunmuştur. Bunlara ilave olarak Krymsk 5 anacı üzerine aşılı 0900 Ziraat kirazlarının toplam fenol, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi, diğer anaçlar üzerine aşılı ağaçlardan önemli derecede daha yüksek ölçülmüştür. Çeşit ortalamaları karşılaştırıldığında, Regina çeşidinde C vitamini denemenin her iki yılında; antioksidan kapasitesi ise denemenin ikinci yılında 0900 Ziraat çeşidine kıyasla önemli derecede daha yüksek ölçülmüştür. Sonuç olarak, Krymsk 5 anacı üzerine aşılı ağaçlarda, daha kuvvetli bir vejetatif gelişimin olduğu ve bu ağaçlarda elde edilen meyvelerin fitokimyasal içerikleri bakımından daha zengin oldukları ortaya konmuştur.,The aim of the study is to determine the effect of rootstocks (Krymsk 5, Piku 1 ve Gisela 6), which have the different growth vigor, on the phenological characteristics (the beginning of the flowering, full flowering and end of the flowering), the morphological characteristics (tree height, canopy volume, scion trunk cross-section area, leaf area, shoot length and diameter) and the fruit quality characteristics (fruit weight, color, firmness, solids soluble content (SSC), titratable acidity, vitamin C, total phenolic compounds, anthocyanin and antioxidant capacity) of 0900 Ziraat and Regina sweet cherry (Prunus avium) cultivars. The study was carried out in the ecological conditions of Sivas-Suşehri between 2018-2020. When the general averages in the first year of the study were evaluated, the tree height, fruit weight and total phenolic compounds in the trees grafted on Krymsk 5 rootstocks and the fruit firmness in the trees grafted on Gisela 6 rootstocks were higher than other rootstocks. In the second year of the study, the fruit firmness and total phenol content of sweet cherries on the trees grafted on Gisela 6 rootstock were significantly higher than other rootstocks’. When the general averages of the cultivars were compared, 0900 Ziraat cultivar had significantly higher fruit weight, fruit width and fruit length than Regina cultivar in the second year of the study. On the contrary, the a *, b *colour values, vitamin C, anthocyanin and antioxidant in the Regina cultivar were significantly higher than the 0900 Ziraat. The interactions of the rootstock x cultivar had a significant effect on some properties. When the rootstock averages were examined, it was determined that the tree height, shoot length, canopy volume, scion trunk cross section and titratable acidity of 0900 Ziraat cultivar grafted on Krymsk 5 and Piku 1 rootstocks in the first year of the study were higher than those grafted on Piku 1 rootstock. The weight, width and length of the fruit obtained from the trees grafted on Krymsk 5 and Piku 1 rootstocks were found to be significantly higher than those grafted on Gisela 6. In addition to, the total phenolics, total monomeric anthocyanin and antioxidant activity of the fruit on 0900 Ziraat trees grafted on Krymsk 5 rootstocks were significantly higher than trees grafted on other rootstocks. When the averages of the cultivars were evaluated, in Regina cultivar, the vitamin C was higher in both years of the study while the antioxidant capacity was significantly higher in the second year of the study than 0900 Ziraat cultivar. As a result, it has been revealed that the trees grafted on Krymsk 5 rootstock had a more vegetative growth and the fruit obtained from these trees were richer in terms of the phytochemical content.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/102
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10235066.pdf102350661.21 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.