dc.contributor.author |
Turan, Ali |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T05:48:04Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T05:48:04Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.date.submitted |
2017 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/954 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırma, 2013-2016 yılları arasında Çakıldak, Palaz ve Tombul çeşitlerinde
yürütülmüştür. Çalışmada örnekler beton harman, çimen harman ve kurutma makinesinde
kurutulmuş, 18 ay depolanmış (20-24ºC sıcaklık ve % 70-90 nem) ve meyve özelliklerindeki
değişim incelenmiştir. Depolama süresince her üç ayda bir meyve ağırlığı (g), iç ağırlığı (g),
göbek boşluğu (mm), iç oranı (%), dolgun oranı (%), kusurlu iç oranı (%), buruşuk iç oranı
(%), abortif iç oranı (%), siyah uçlu iç oranı (%), çıtlak meyve oranı (%), gizli çürük oranı
(%), gizli küflü oranı (%), çürük iç oranı (%), küflü iç oranı (%), limonlaşma (%), ekşi
limonlu (%), nem oranı (%), su aktivitesi (aw), yağ oranı (%), protein oranı (%), serbest yağ
asitliği (%), peroksit sayısı (meqO2/kg) ve ransimat değeri (sa) özellikleri incelenmiştir.
Depolama süresince meyve ağırlığı, iç ağırlığı, protein oranı ve yağ oranında nem değerine
bağlı değişim kaydedilmiştir. Limonlaşma ve ekşi limonlu iç oranı depolama süresince
artmıştır. Bu artışın yanı sıra çalışmada, urlu iç oranı, çıtlak meyve oranı ve siyah uçlu iç
oranı limonlaşma ve ekşi limonlu iç oranının artmasına neden olmuştur.
Çalışmada serbest yağ asitleri değerinin depolama süresince genel olarak arttığı
belirlenmiştir. Tombul çeşidinde serbest yağ asitleri değeri Palaz çeşidinden daha yüksek
bulunmuştur. Kurutma ortamları olarak en yüksek serbest yağ asitleri değeri beton harmanda
belirlenmiş, onu çimen harman izlemiş ve en düşük olarak kurutma makinesi ortamında
tespit edilmiştir. Depolama süresince serbest yağ asitliği değeri % 0.05-1.03 arasında
değişmiştir. Çalışmanın birinci yılında Çakıldak çeşidinde ortamlar arasında en yüksek
ransimat değerleri kurutma makinesinde tespit edilmiştir. İkinci yılda ise ransimat değeri
Palaz fındık çeşidinde daha yüksek değerler tespit edilmiş ve beton harman öne çıkmıştır.
Tombul fındık çeşidinde ise kurutma makinesinde daha yüksek değerler belirlenmiş ve öne
çıkmıştır. Çimen harmanda ise her iki çeşit içinde değerlerde dalgalanma olmakla birlikte
belirgin farklılık tespit edilmemiştir. Ransimat değeri depolama süresince 1.97-6.07 sa
arasında değişmiştir.
Çalışmanın birinci yılında istatistiksel farklılık görünmemekle birlikte depolama süresince
oleik asit değerinde sürekli bir azalma tespit edilmiştir. Diğer yandan linoleik asit değerinde
ise artış kaydedilmiştir. İkinci yılda ise Palaz çeşidinde bazı dönemlerde farklılıklar olmakla
birlikte depolama sonuna doğru oleik asit değerinde artış tespit edilmiştir. Tombul fındık
çeşidinde ise tam tersi olarak depolamanın sonuna doğru oleik asit değeri azalma
göstermiştir. Tombul fındık çeşidinde ortamların tamamında Palaz çeşidine göre daha
yüksek oleik asit değeri tespit edilmiştir. Depolama süresince oleik asit değeri % 80.978-
85.073 ve linoleik asit değeri % 7.787–12.103 arasında değişmiştir.
Depolamanın başından itibaren hiçbir ortam ve çeşitte aflatoksin B1 tespit edilememiştir.
Ancak toplam aflatoksin depolamanın başında sadece Tombul çeşidinin çimen harmanında
0.23 ng/g olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonunda kurutma makinesi ortamı meyve kalitesi
ve muhafazasında en etkili yöntem olarak ön plana çıkmıştır., |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was conduct for Çakildak, Palaz and Tombul cultivars betwen 2013 and 2016
years. In this study hazelnuts was dried on grass floor, concrete floor and drying machine,
stored for 18 months (20-24ºC temperature and 70-90 relative humidity) and investigated nut
trait change. During storage period was investigated every month such as nut weight (g),
kernel weight (g), kernel cavity (mm), kernel percentage (%), good kernel (%), defect kernel
(%), shriveled kernel (%), abortive kernel (%), black type (%), split nut (%), concealed rot
(%), invisible moldy (%), moldy kernel (%), yellowing (%), sour taste (%), moisture content
(%), activity water (aw), lipid content (%), protein content (%), free fatty acids (%), peroksit
value (meqO2/kg) and ransimat value (h).
Nut weight, kernel weight, protein content and lipid content was changed dependent on
moisture. Yellowing and sour taste was increased during storage period. As well as this trend
tumors, split nut, and black type was casused to increase.
In this study free fatty acids was increased during storage period. Free fatty acid value was
higher Tombul than Palaz cultivar. Highest free fatty acid was detected to concrete floor
ambient. Lowest free fatty acid was detected for hazelnut drying machine ambient. Free fatty
acids was ranged from 0.05 to 1.03 % during storage. The first year of study rancimant value
was higher hazelnut drying machine than concrete floor and grass floor in Çakildak cultivar.
The second year of study rancimat value higher Palaz cultivar than Tombul cultivar and
concrete floor has become prominent in Palaz cultivar. Additionally hazelnut drying machine
has become prominent in Tombul cultivar. But grass floor has not prominent any aspect.
Ransimat value ranged from 6.07 to 1.97 h during storage.
In this study was not shown significant differences in the oleic acid value but the first year of
storage period oleic acid was decreased continuously. On the other hand linoleic acid was
increased continuously. The second year of study during storage period oleic acid was
increased in Palaz cultivar. But oleic acid value was decreased in Tombul hazelnut cultivar.
On the other hand the oleic acid value was higher Tombul cultivar than Palaz cultivar for all
of the ambience. One hand oleic acid was was changed between 80.978-85.073 %, on the
orther hand linoleic acid was changed between 7.787–12.103 % during storage.
Aflatoxin B1 was not detected from beginning of study for every cultivar and ambient. But
beginning of the storage period was detected total aflatoxin only grass foor 0.23 ng/g in
Tombul cultivar. At the end of study hazelnut drying machine was the most effective method
in hazelnut quality and conservation. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Fındık kurutma makinesi, Beton harman, Çimen harman, Limonlaşma, Ransimat, Peroksit, Küflü iç, Gizli küflü, Gizli çürük,Hazelnut drying machine, Concrete floor, Grass floor, Yellowing, Rancimat, Peroksit, Moldy kernel, Concealed moldy, Invisible rot |
en_US |
dc.title |
Fındıkta Kurutma Yöntemlerinin Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri |
en_US |
dc.title.alternative |
EFFECT OF DRYING METHODS ON NUT QUALITY AND STORAGE OF HAZELNUT |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |