Bu araştırma, Tombul fındık çeşidinde mini yağmurlama sulama yönteminde farklı
su seviyesi uygulamalarının verim ve kaliteye etkisini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. Çalışma, 2015 yılında Giresun ilinde yürütülmüştür. Deneme, tesadüf
parselleri deneme desenine göre bir faktörlü ve üç tekerrürlü olarak düzenlenmiştir.
Araştırmada fındık ocakları üç farklı sulama düzeyinde (% 0, % 50 ve % 100)
sulanmıştır. Fındık ocaklarında 2014 yılında her bir ocakta 5 dal olacak şekilde kış
budaması yapılmıştır. Çalışmada mini yağmurlama sulama yöntemi kullanılmıştır.
Sonuçlar, verimin sulama düzeyinden etkilendiğini göstermiştir. En yüksek verim
3360.22 g/ocak ile % 65 sulama düzeyinde, en düşük verim 1412.14 g/ocak ile
kontrol grubunda elde edilmiştir. Diğer taraftan, sulama düzeyleri kabuklu meyve
ağırlığı (g), kabuk kalınlığı (mm), iç ağırlığı (g), iç iriliği (mm), boş meyve oranı
(%), kusurlu iç oranı (%), sağlam iç oranı (%), kül içeriği (%), fındık unu L* renk
değeri ve yaprak su potansiyeli (bar) üzerinde önemli etkiye, çotanaktaki meyve
sayısı, kabuklu meyve iriliği (mm), kabuklu ve iç meyve şekil indeksi, göbek
boşluğu (mm), iç oranı (%), kabuklu küçük meyve oranı (%), ortalama beyazlama
oranı (%), yağ içeriği (%), protein içeriği (%), fındık ununda a* ve b* renk değerleri,
yaprak sıcaklığı ve yaprak klorofil miktarı üzerinde önemsiz etkiye sahip olmuştur.
En yüksek kabuklu meyve ağırlığı, kabuk kalınlığı, iç ağırlığı, iç iriliği, boş meyve
oranı ve kusurlu iç oranı kontrol uygulamasında, en yüksek sağlam iç oranı ise % 50
sulama düzeyi uygulamasında belirlenmiştir.
This research was conducted to determine the effect of different irrigation regimes in
mini sprinkler method on yield and quality parameters of hazelnut cultivar ‘Tombul’.
This study was carried out in Giresun province (Turkey) in 2015. The experiment
was set up out in completely randomized design with one factor and three
replications. In the trial, hazelnut ocaks (multiple stem system) were irrigated with 3
different water levels (0 %, 50 %,and 100 %). Pruning was made in the ocaks as the
number of stems will be 5 in 2014. In the study mini-sprinkler irrigation method was
used. The results showed that the yield was affected by irrigation levels. The highest
yield was obtained as 3360.22 g/ocak, at irrigation level of 65 %. The lowest yield
1412.14 g/ocak, at the control of 0 %. On the other hand, irrigation levels have a
significant effect on nut weight (g), shell thickness (mm), kernel weight (g), kernel
size (mm), blanks (%), defective kernels (%), good kernels (%), ash content (%), L*
value in kernel powder and leaf water potential (bar) but nuts per cluster, nut size
(mm), nut and kernel shape index, internal cavity (mm), kernel percentage (%), small
nuts (%), average blanching percentage (%), fat content (%), protein content (%), a*
and b* values in kernel powder, leaf temperature and amount of chlorophyll in leaf
were not affected significantly. The highest values of nut weight, shell thickness,
kernel weight, kernel size, blanks and defective kernels were obtained from control
(0 %), and the highest good kernels were obtained from irrigation level of 50 %.