Abstract:
Bu araştırmada, Orta ve Doğu Karadeniz’deki KOBİ’lerde yenilenebilir enerji eğilimi üzerine bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Samsun, Ordu ve Trabzon Büyükşehir İl sınırları dahilinde bulunan 92 adet Orta Ölçekli KOBİ’de online ve yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşılmıştır.
Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemleri olarak sayı, yüzde, ortalama, standart sapma kullanılmıştır. İkiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Tek yönlü (One way) ANOVA testi kullanılmıştır. ANOVA testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı Post-Hoc analizi olarak Scheffe testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında korelasyon analizi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında, %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir.
Yapılan araştırma sonunda Orta ve Doğu Karadeniz’de bulunan Samsun, Ordu ve Trabzon Büyük Şehirlerinde Yenilenebilir Enerji eğiliminin haritası çıkarılmıştır. Sonuç olarak işletmelerin büyük bölümü yenilenebilir enerji farkındalığına sahip olduğu görülmüştür. Yenilenebilir enerji ile ilgili yatırım yapabilmek için uygun zemin aradığı anlaşılmıştır. KOBİ’lerin Devlet mekanizması tarafından daha fazla cesaretlendirilmesi gerektiği anlaşılmaktadır.