Abstract:
Dünya’da ve ülkemizde meyveler içerisinde üretimi en fazla olan elma, birim
alandan alınan ürünün ve çeşit sayısının fazlalığı, soğuk iklimlere dayanıklılığı ve
sanayi çok farklı şekillerde değerlendirilebilmesi bakımından önemli bir meyvedir.
Meyve oluşumu için tozlanma ve ardından döllenme gerekmektedir. Erkek çiçek
tozlarının dişiçik tepesine taşınması olayı olan tozlanmanın gerçekleşmesi için birçok
meyvede polinatörlere ihtiyaç vardır. Bunların içerisinde ise en çok bal arılarına
ihtiyaç duyulmaktadır. Elma çiçekleri genel olarak kendine kısır olması nedeniyle
kendi çiçek tozlarıyla tozlanamazlar. Kendine kısır olan elma ancak yabancı
tozlanma ile kaliteli ürün alınabilir. İyi bir tozlanma ve döllenme olmadığı durumda
meyveler gelişmelerini tamamlayamayarak dökülür veya tozlanma yetersizliğinden
dolayı birkaç tohum taslağı teşekkülü sonucu meyvelerin şekli bozulmakta ve
sofralık değeri düşmektedir.
Çalışma, Ordu İlinin Ulubey İlçesinde 2014-2015 yıllarında M9 anacı üzerine aşılı
Granny Smith ve Jersey Mac çeşitlerinin bulunduğu kapama elma bahçesinde
yürütülmüştür. Yürütülen çalışma sonucunda uygulamalar içerisinde kontrol grubu
diğer uygulamalara göre önemli düzeyde istatistiki farklılıklar elde edilmiştir. Bu da
bize göstermektedir ki bal arısı faaliyetlerinin tozlanma ve dolayısıyla döllenme
üzerinde önemli bir katkı sağlamaktadır.