DSpace Repository

Organik ve Konvansiyonel Tarım Yapılan Fındık Bahçesinin Toprak ve Yaprak Analizleriyle Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Tarakçıoğlu, Ceyhan
dc.contributor.author Bektaş, Zafer
dc.date.accessioned 2022-08-11T11:55:29Z
dc.date.available 2022-08-11T11:55:29Z
dc.date.issued 2019
dc.date.submitted 2019
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/704
dc.description.abstract Bu tez çalışmasında, konvansiyonel ve organik tarım yapılan fındık bahçelerinin toprak ve yaprak analizleriyle beslenme durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla bütün bahçelerden 15'er adet toprak örnekleri ile Tombul ve Palaz fındık çeşitlerinden yaprak örnekleri alınmıştır. Toprak analiz sonuçlarına göre bahçeler arasında toprak özellikleri bakımından belirgin bir fark olmadığı belirlenmiştir. Organik tarım yapılan fındık bahçesi topraklarının organik madde, toplam azot, bitkiye yarayışlı fosfor, ektrakte edilebilir kalsiyum ve sodyum, bitkiye yarayışlı demir, bakır, çinko, mangan ve bor içeriklerinin konvansiyonel tarım yapılan fındık bahçesi topraklarından düşük olduğu saptanmıştır. Yaprak analiz sonuçlarına göre fındık bitkisi yapraklarının toplam kalsiyum, magnezyum, bakır ve çinko içerikleri arasında önemli farklar olduğu belirlenmiştir. Organik tarım yapılan bahçelerde yapraklarının toplam azot, sodyum, magnezyum, demir, çinko, bakır ve bor içeriklerinin konvansiyonel bahçelerden daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Yaprakların besin element içerikleri optimum sınır değerleriyle karşılaştırıldığında bahçelerin benzer oranlarda dağılım gösterdiği ve benzer beslenme sorunlarına rastlanıldığı saptanmıştır., en_US
dc.description.abstract In this thesis, nutritional status of conventional and organic hazelnut cultivation orchards were investigated by soil and leaf analysis. For this purpose, 15 soil samples and leaf samples from Tombul and Palaz hazelnut varieties were taken from all orchards. According to the results of soil analysis, it was found that there was no significant difference in soil properties between orchards. Soil organic matter, total nitrogen, phosphorus, extractable calcium and sodium, available iron, copper, zinc, manganese and boron contents of organic orchard’s soil were lower than conventional orchard’s soil. According to the results of leaf analysis, there were significant differences between the total calcium, magnesium, copper and zinc contents of hazelnut leaves. Total nitrogen, sodium, magnesium, iron, zinc, copper and boron content of the leaves in organic orchards were found to be lower in the conventional orchards. When the nutrient contents of the leaves were compared with the optimum limit values, it was found that the orchards showed similar distribution and similar nutritional problems were observed. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Toprak ve Yaprak Analizleri, Organik ve Konvansiyonel Tarım en_US
dc.subject Hazelnut, Soil and Leaf Analysis, Organic and Conventional Agriculture en_US
dc.title Organik ve Konvansiyonel Tarım Yapılan Fındık Bahçesinin Toprak ve Yaprak Analizleriyle Beslenme Durumlarının Karşılaştırılması en_US
dc.title.alternative COMPARISON OF NUTRITIONAL STATUS OF HAZELNUT GROWN IN ORGANIC AND CONVENTİONAL AGRICULTURE WİTH SOIL AND LEAF ANALYSISCOMPARISON OF NUTRITIONAL STATUS OF HAZELNUT GROWN IN ORGANIC AND CONVENTİONAL AGRICULTURE WİTH SOIL AND LEAF ANALYSIS en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account