dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Önal Aşçı, Özlem |
|
dc.contributor.author |
Zambi, Hatice |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-11T10:23:40Z |
|
dc.date.available |
2022-08-11T10:23:40Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/618 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında saksı
denemesinde farklı bezelye genotiplerinde (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü,
Çaybaşı, Turnasuyu) 7 farklı tuz konsantrasyonunun (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM
NaCl) bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Tesadüf
Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Çeşitler ve tuz dozları faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmada bezelye genotiplerinin
tuzluluğa toleransını belirlemek için bitki boyu, kök uzunluğu, yaprak sayısı, spad
değeri, toprak üstü yaş ağırlığı, toprak üstü kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve kök kuru
ağırlıkları ve toprak üstü aksamın Na konsantarsyonu incelenmiştir. Elde edilen
sonuçlara göre, genotiplerin uygulanan tuz dozlarına verdiği tepkiler bakımından
önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Araştırmada genotiplerin tamamında 25
mM tuz dozundan itibaren toprak üstü aksamda Na biriktiği belirlenmiştir. Bununla
birlikte Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak çeşitlerinde 25 mM NaCl dozu incelenen
bazı parametrelere olumlu etki yapmıştır. Ancak araştırmada incelenen tüm
genotiplerde artan tuz dozları bitki gelişimini olumsuz etkilemiştir.,This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of
different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu)
against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a
greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The
experimental design was randomized complete experimental design as factorial with
three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to
determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number
of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts
of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above
ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined
that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses.
In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of
the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı,
Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However,
increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant
growth. |
en_US |
dc.description.abstract |
This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of
different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu)
against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a
greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The
experimental design was randomized complete experimental design as factorial with
three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to
determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number
of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts
of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above
ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined
that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses.
In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of
the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı,
Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However,
increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant
growth.Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında saksı
denemesinde farklı bezelye genotiplerinde (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü,
Çaybaşı, Turnasuyu) 7 farklı tuz konsantrasyonunun (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM
NaCl) bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Tesadüf
Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.
Çeşitler ve tuz dozları faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmada bezelye genotiplerinin
tuzluluğa toleransını belirlemek için bitki boyu, kök uzunluğu, yaprak sayısı, spad
değeri, toprak üstü yaş ağırlığı, toprak üstü kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve kök kuru
ağırlıkları ve toprak üstü aksamın Na konsantarsyonu incelenmiştir. Elde edilen
sonuçlara göre, genotiplerin uygulanan tuz dozlarına verdiği tepkiler bakımından
önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Araştırmada genotiplerin tamamında 25
mM tuz dozundan itibaren toprak üstü aksamda Na biriktiği belirlenmiştir. Bununla
birlikte Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak çeşitlerinde 25 mM NaCl dozu incelenen
bazı parametrelere olumlu etki yapmıştır. Ancak araştırmada incelenen tüm
genotiplerde artan tuz dozları bitki gelişimini olumsuz etkilemiştir.,This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of
different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu)
against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a
greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The
experimental design was randomized complete experimental design as factorial with
three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to
determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number
of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts
of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above
ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined
that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses.
In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of
the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı,
Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However,
increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant
growth. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Bezelye, Pisum sativum, Stres, Tuzluluk,,Pea, Salinity, Stress, Pisum sativum |
en_US |
dc.subject |
Antioxidant, Firmness, Methyl Jasmonate, Vitamin C, Phenolic Compound. |
en_US |
dc.title |
Farklı Nacl Konsantrasyonlarının Bazı Bezelye (Pisum Sativum) Çeşit ve Genotiplerinin Bitki Gelişimine Etkisi |
en_US |
dc.title.alternative |
EFFECT OF DIFFERENT NaCl CONCENTRATIONS ON PLANT GROWTH IN SOME CULTIVARS AND GENOTYPES OF FORAGE PEA (Pisum Sativum) |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |