Amaç: Bu çalışmada, Beden Kütle İndeksi (BKİ) ≥ 25 kg/m2, homeostasis model değerlendirmesi-insülin direnci (HOMA-IR) ≥ 2.5 ve üzeri olan bireylere sahip oldukları kilolarının %10’nu azaltan diyet tedavisinin vaspin, apelin-13, obestatin, insülin ve HOMA-IR düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hasta grubu olarak 30 erişkin obez ve kontrol grubu olarak 25 sağlıklı erişkin çalışmaya dahil edilmiştir. Obez bireylerde diyet tedavisi ile %10 kilo kaybı sağlanmıştır. Hasta grubundan diyet öncesi ve sonrası, kontrol grubundan ise bir kez olmak üzere kan örnekleri alınarak vaspin, apelin-13, obestatin, insülin ve diğer biyokimyasal parametrelerin ölçümü gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hasta grubunun diyet öncesi ve sonrası HOMA-IR ve insülin düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunurken (p<0.001), apelin-13, obestatin ve vaspin düzeyleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, diyet öncesi ve sonrası gruplarda apelin-13 ve obestatin düzeyleri anlamlı düşük bulunurken (p<0.05), vaspin düzeylerinde anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Hasta grubunun diyet öncesi insülin düzeyi ile BKİ (r= 0.606, p<0.001), diyet sonrası ise BKİ ile HOMA-IR değeri arasında anlamlı pozitif ilişki bulunmuştur (r=0.749, p<0.001). Sonuç: Çalışmamızda, obez bireylerde apelin-13 ve obestatin değerlerinin kontrol grubuna göre düşük ve insülin düzeylerinin ise yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Obez bireylere diyet ile hedeflediğimiz %10 oranında kilo kaybının insülin direncinin azalması yönünde olumlu katkılarının olduğu, ancak apelin-13, obestatin ve vaspin üzerinde anlamlı değişime neden olmadığı gösterilmiştir. Vaspinin ise obez ve obez olmayan bireyler arasında değişkenlik göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmamızın daha yüksek oranlarda kilo kaybını hedefleyen gruplarda yapılacak çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Aim: In this study, dietary treatment was applied to people with body mass index (BMI) of ≥ 25 kg/m2 and homeostasis model assessment-insulin resistance (HOMAIR) ≥ 2.5, depending on the diet that reduces their weight by 10% and the changes in vaspin, apelin-13, obestatin, insulin and HOMA-IR levels depending on this treatment was aimed to be investigated. Material and Method: This study includes 30 obese adults as patient group and 25 healty adults as a control group. 10% weight loss was achieved for the obese people with diet therapy. The measurements of vaspin, apelin-13, obestatin, insulin and other biochemical parameters were made by taking blood samples from the patient group before and after the diet and once from the control group. Findings: Though there was a significant difference between pre- and post-dietary insülin levels of the patient group (p<0.001), there was no significant difference between apelin-13, obestatin and vaspin levels (p>0.05), When compared with the control group, in before and after the diet groups, the levels of apelin-13 and obestatin were found to be meaningfully low (p<0.05); on the other hand, it was not found a meaningful difference in vaspin levels (p>0.05). There was a significant positive correlation between the pre-dietary insülin level of the patient group and BKI (r=0.606, p<0.001) and BKI and HOMA-IR value after dieting (r=0.749, p<0.001). Conclusion: In our study the findings showed that when compared to the control group, apelin-13 and obestatin levels were found at a decreased level for obese individuals. However, insulin levels were found at an increased level for obese individuals. Moreover, it has been showned that 10% weight loss targeted by diet for obese individuals has a positive contribution to the reduction of insulin resistance, but it does not cause a significiant change on apelin-13, obestatin and vaspin. It has been found that vaspin does not vary among obese and non-obese individuals. We think that this study need to be supported by the studies which will be done for the big groups that aim to lose weight in high level of rates.