DSpace Repository

Çay (Camellia Sinensis L.)'da Organik Gübrelerin Verim, Kalite ve Antioksidan Aktivite Üzerine Etkileri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. Kara, Şevket Metin
dc.contributor.author Özcan, Aysel
dc.date.accessioned 2024-10-16T13:32:52Z
dc.date.available 2024-10-16T13:32:52Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5563
dc.description.abstract Son yıllarda, kimyasal gübrelerin çevre, doğal kaynakların sürdürülebilirliği ve insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinden dolayı inorganik gübrelere alternatif olarak organik gübre kullanımı dünya genelinde giderek artmaktadır. Bu bağlamda, organik gübrelerin çayda verim ve kalite kriterleri üzerine etkilerinin belirlenmesi son derece önem arz etmektedir. Bu çalışma, çay (Camellia sinensis L.) bitkisinde farklı organik gübrelerin yaş yaprak verimi, toplam fenolik madde, kafein ve kateşin bileşikleri, antioksidan aktivite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, farklı rakımlardaki üç lokasyonda (Pazar, Musadağı ve Ortapazar) kurulan deneme alanlarında iki yıl yürütülmüştür. Çalışmada çay üretiminde geleneksel olarak kullanılan inorganik gübrenin (25-5-10) yanı sıra 3 adet katı organik gübre (K1, K2 ve K3), 2 adet sıvı organik gübre (S1 ve S2) ve 1 adet sıvı+katı organik gübre (S+K) kombinasyonu uygulanmış ve taze çay yaprakları üç sürgün döneminde (mayıs-haziran, 1. hasat; temmuz-ağustos, 2. hasat ve eylül-ekim, 3. hasat) hasat edilmiştir. Denemelerde, sürgün dönemi bazında ve toplam olarak yaş çay yaprak verimleri belirlenmiş, taze çay yapraklarında toplam fenolik madde, kafein ve kateşin bileşikleri, antioksidan aktivite analizleri yapılmıştır. Araştırma sonuçları, yaş yaprak veriminde, kontrole kıyasla inorganik gübrede %100'e ve katı organik gübrelerde %74'e varan oranlarda artışlar olduğunu ortaya koymuştur. Sıvı organik gübrelerin ve sıvı+katı organik gübre kombinasyonunun yaş yaprak verimi üzerine etkisi genellikle kontrolden farksızdır. Çay yapraklarının kafein içeriğinde, inorganik gübre ve katı organik gübre uygulamalarında %29 civarında artış kaydedilmiştir. Genel olarak, toplam fenolik madde, antioksidan aktivite ve kateşin bileşiklerinde en fazla artış sıvı+katı organik gübre kombinasyonunda geçekleşmiştir. Hasat dönemlerine, rakıma ve yıllara bağlı olarak farklı form ve içerikteki organik gübrelerin yaş yaprak verimi, kalite kriterleri ve antioksidan aktivite üzerine etkisi değişiklik göstermiştir. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kafein, Kateşin, Organik Gübre, Sürgün Dönemleri, Toplam Fenolik Madde, Vermikompost, Yarasa Gübresi, Yaş Yaprak Verimi en_US
dc.subject Bat Guano, Caffeine, Catechin, Fresh Leaf Yield, Organic Fertilizer, Shooting Periods, Total Phenolic Substance, Vermicompost en_US
dc.title Çay (Camellia Sinensis L.)'da Organik Gübrelerin Verim, Kalite ve Antioksidan Aktivite Üzerine Etkileri en_US
dc.title.alternative The Effects of Organic Fertilizers on Yield, Quality and Antioxidant Activity in Tea (Camellia Sinensis L.) en_US
dc.type doctoralThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0001-7755-1394 en_US
dc.contributor.authorID 0009-0001-0401-2071 en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account