Çalışma, Samsun ekolojik koşullarında yetiştirilen bazı yerli trabzonhurması çeşitleri ve genotipleri (Güzelyurt, Onur, 08 TH 03B ve 08 TH 15) ile yabancı çeşitlerinin (Fujianna O' Basho, Guilbecky, Kawabata O' Gouse, Moralı ve Seedless Mondon) biyokimyasal özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada biyokimyasal özellikler olarak toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP yöntemlerine göre) belirlenmiştir. İncelenen trabzonhurması çeşitleri ve genotiplerinde, toplam fenolik içeriği 433.5 mg 100 g-1 (Moralı) ile 1746.6 mg 100 g-1 (08 TH 15) arasında bulunmuştur. Toplam flavonoid içeriği 235.7 mg 100 g-1 (Moralı) ile 626.3 mg 100 g-1 (Kawabata O' Gouse) arasında değişiklik göstermiştir. Antioksidan aktivitesi, DPPH testine göre 0.03 mmol 100 g-1 (Seedless Mondon) ile 0.12 mmol 100 g-1 (08 TH 03B, 08 TH 15 ve Fujianna O' Basho) arasında belirlenirken, FRAP testine göre 0.12 mmol 100 g-1 (Guilbecky) ile 0.27 mmol 100 g-1 (Onur) arasında değişmiştir. Sonuç olarak, toplam fenolik, toplam flavonoid ve antioksidan aktivitesi (DPPH ve FRAP) bakımından 08 TH 15 ve 08 TH 03B genotipleri ile Fujianna O' Basho çeşidi ümitvar sonuçlar vermiştir.
The study was conducted to determine the biochemical properties of some local persimmon cultivars and genotypes (Güzelyurt, Onur, 08 TH 03B and 08 TH 15), as well as foreign cultivars (Fujianna O' Basho, Guilbecky, Kawabata O' Gouse, Moralı and Seedless Mondon) grown under Samsun ecological conditions. The study determined total phenolics, total flavonoids, and antioxidant activity (according to DPPH and FRAP assays) as biochemical properties. The total phenolics content in persimmon cultivars and genotypes was found between 433.5 mg 100 g-1 (Moralı) and 1746.6 mg 100 g-1 (08 TH 15). The total flavonoids content ranged from 235.7 mg 100 g-1 (Morali) to 626.3 mg 100 g-1 (Kawabata O'Gouse). According to the DPPH test, antioxidant activity was determined from 0.03 mmol 100 g-1 (Seedless Mondon) to 0.12 mmol 100 g-1 (08 TH 03B, 08 TH 15, and Fujianna O' Basho), while in the FRAP test was ranged from 0.12 mmol 100 g-1 (Guilbecky) to 0.27 mmol 100 g-1 (Onur). As a conclusion, the 08 TH 15 and 08 TH 03B genotypes, as well as the Fujianna O' Basho cultivar, produced promising results in terms of total phenolic, total flavonoid, and antioxidant activity (DPPH and FRAP).