dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. İslam, Ali |
|
dc.contributor.author |
Boztepe, Selcan |
|
dc.date.accessioned |
2024-07-11T06:12:07Z |
|
dc.date.available |
2024-07-11T06:12:07Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.date.submitted |
2024 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5441 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma, 2021-2022 yılında Ordu ilinde yetiştirilen İkiz fındık yerel
çeşidinin verim ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür.
Araştırmada örnek alınan İkiz fındık yerel çeşidi Ordu ili Altınordu ilçesi Boztepe
mahallesinde üretici bahçelerinden temin edilmiştir. Örnekler 6 farklı bahçeden çeşidi
temsil edecek 6 ocak belirlenerek seçilmiştir. Belirlenen her ocaktan ise ocağı temsil
eden bir tane bitki (dal) işaretlenmiştir. İşaretlenen temsili bitkiler hasat zamanında
numaralandırılarak ayrı ayrı file torbalara toplanmıştır. Hasadı yapılan örneklerde
çotanak sayısı, çotanakta meyve sayısı ve zuruf boyu ölçümleri yapılarak gölgede
kurutulmuştur. Kurutulan kabuklu ve iç meyvelerde meyve özellikleri incelenmiştir.
Çalışma sonucunda, ortalama çotanaktaki meyve sayısı 2.36-2.35 adet, zuruf boyu
3.42-3.88 cm, kabuklu meyve ağırlığı 1.75-2.02 g, iç ağırlığı 0.89-1.02 g, iç oranı
%49.94-51.70, göbek boşluğu 1.07-2.12 mm, çift iç oranı %11.94-14.11, siyah uçlu iç
oranı %0.57-1.86, buruşuk iç oranı %1.34-3.63 ve sağlam iç oranı %50.20-60.19,
verim 264.49-444.23 kg/bitki, gövde kesit alanına düşen verim 5.89-16.61 g/cm², yağ
oranı %57.83-63.83 ve protein oranı %17.48-20.10 arasında olduğu belirlenmiştir.
Araştırma sonucunda ‘İkiz fındık’ yerel çeşidi fiziksel ve bazı kimyasal
özellikler bakımından diğer fındık çeşitleri ile benzer özellikler göstermiş ancak çift
meyve oranı bakımından çeşitlerden daha yüksek değer ile dikkat çekmektedir. Bu
yerel çeşit genetik kaynaklar bakımından değer taşımaktadır. |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was carried out in 2021-2022 with the aim of determining the yield,
fruit quality, physical and chemical characteristics of İkiz fındık local variety grown
in Ordu province. The local İkiz fındık variety sampled was obtained from producer
orchards in Boztepe neighborhood of Ordu province. The samples were collected from
6 different orchards. All samples were harvested seperately and dried in semi sunrise.
Yield and nut characteristics were investigated. As a result of the study; average nut
number per cluster was 2.36-2.35, husk length was 3.42-3.88 cm, nut weight was 1.75-
2.02 g, kernel weight was 0.89-1.02 g, kernel ratio was 49.94-51.70%, core cavity was
1.07-2.12 mm, double kernel ratio was 11.94-14.11%, black-tipped kernel rate was
0.57-1.86%, wrinkled kernel rate was 1.34-3.63% and good kernel rate was 50.20-
60.19%. And yield per plant was 264.49-444.23 kg/plant, yield per cross-sectional area
per plant was 5.89-16.61 g/cm2, oil content was 57.83-63.83% and protein content was
determined as 11.48-20.10%.
As a result of the research, the İkiz fındık local variety showed similar
properties with other hazelnut varieties in terms of physical and chemical properties
but double kernel ratio was obtained higher values in the others. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Fındık, pomoloji, yerel çeşit, çift meyve |
en_US |
dc.subject |
Corylus avellana, hazelnut, pomology, local variety, double kernel |
en_US |
dc.title |
İkiz Fındık Yerel Çeşidinin Meyve Özellikleri |
en_US |
dc.title.alternative |
Fruit Characteristics of Twin Hazelnut Local Variety |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-2165-7111 |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-1455-021X |
en_US |