DSpace Repository

İkiz Fındık Yerel Çeşidinin Meyve Özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.advisor Prof. Dr. İslam, Ali
dc.contributor.author Boztepe, Selcan
dc.date.accessioned 2024-07-11T06:12:07Z
dc.date.available 2024-07-11T06:12:07Z
dc.date.issued 2024
dc.date.submitted 2024
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5441
dc.description.abstract Bu çalışma, 2021-2022 yılında Ordu ilinde yetiştirilen İkiz fındık yerel çeşidinin verim ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada örnek alınan İkiz fındık yerel çeşidi Ordu ili Altınordu ilçesi Boztepe mahallesinde üretici bahçelerinden temin edilmiştir. Örnekler 6 farklı bahçeden çeşidi temsil edecek 6 ocak belirlenerek seçilmiştir. Belirlenen her ocaktan ise ocağı temsil eden bir tane bitki (dal) işaretlenmiştir. İşaretlenen temsili bitkiler hasat zamanında numaralandırılarak ayrı ayrı file torbalara toplanmıştır. Hasadı yapılan örneklerde çotanak sayısı, çotanakta meyve sayısı ve zuruf boyu ölçümleri yapılarak gölgede kurutulmuştur. Kurutulan kabuklu ve iç meyvelerde meyve özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, ortalama çotanaktaki meyve sayısı 2.36-2.35 adet, zuruf boyu 3.42-3.88 cm, kabuklu meyve ağırlığı 1.75-2.02 g, iç ağırlığı 0.89-1.02 g, iç oranı %49.94-51.70, göbek boşluğu 1.07-2.12 mm, çift iç oranı %11.94-14.11, siyah uçlu iç oranı %0.57-1.86, buruşuk iç oranı %1.34-3.63 ve sağlam iç oranı %50.20-60.19, verim 264.49-444.23 kg/bitki, gövde kesit alanına düşen verim 5.89-16.61 g/cm², yağ oranı %57.83-63.83 ve protein oranı %17.48-20.10 arasında olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ‘İkiz fındık’ yerel çeşidi fiziksel ve bazı kimyasal özellikler bakımından diğer fındık çeşitleri ile benzer özellikler göstermiş ancak çift meyve oranı bakımından çeşitlerden daha yüksek değer ile dikkat çekmektedir. Bu yerel çeşit genetik kaynaklar bakımından değer taşımaktadır. en_US
dc.description.abstract This study was carried out in 2021-2022 with the aim of determining the yield, fruit quality, physical and chemical characteristics of İkiz fındık local variety grown in Ordu province. The local İkiz fındık variety sampled was obtained from producer orchards in Boztepe neighborhood of Ordu province. The samples were collected from 6 different orchards. All samples were harvested seperately and dried in semi sunrise. Yield and nut characteristics were investigated. As a result of the study; average nut number per cluster was 2.36-2.35, husk length was 3.42-3.88 cm, nut weight was 1.75- 2.02 g, kernel weight was 0.89-1.02 g, kernel ratio was 49.94-51.70%, core cavity was 1.07-2.12 mm, double kernel ratio was 11.94-14.11%, black-tipped kernel rate was 0.57-1.86%, wrinkled kernel rate was 1.34-3.63% and good kernel rate was 50.20- 60.19%. And yield per plant was 264.49-444.23 kg/plant, yield per cross-sectional area per plant was 5.89-16.61 g/cm2, oil content was 57.83-63.83% and protein content was determined as 11.48-20.10%. As a result of the research, the İkiz fındık local variety showed similar properties with other hazelnut varieties in terms of physical and chemical properties but double kernel ratio was obtained higher values in the others. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Fındık, pomoloji, yerel çeşit, çift meyve en_US
dc.subject Corylus avellana, hazelnut, pomology, local variety, double kernel en_US
dc.title İkiz Fındık Yerel Çeşidinin Meyve Özellikleri en_US
dc.title.alternative Fruit Characteristics of Twin Hazelnut Local Variety en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-2165-7111 en_US
dc.contributor.authorID 0000-0002-1455-021X en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account