Organik madde ve kireç içeriği yüksek olan gidya, asit topraklarının ıslahında en
önemli materyallerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, gidya uygulamalarının toprak
özellikleri, yaprak besin içeriği ve asit toprakta yetişen fındıkta verim ve kalite
üzerine etkisini değerlendirmektir. Toprağa kontrol ile birlikte 20, 40 ve 80 kg ocak-1
dozunda, 534 mg kg-1
organik madde ve 304 mg kg-1
kireç içeren gidya uygulandı.
Deneme dört tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre iki yıl süreyle
(2015-2016) kuruldu. Toprak örneklerinde; toprakların verimlilik analizleri (tekstüre,
pH, toplam tuz, kireç, organik madde) ve bitkiye yarayışlı makro ve mikro element
(N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B) analizleri yapıldı. Bitki örneklerinde ise
makro ve mikro elementler (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn), bazı kalite
parametreleri ve verim belirlendi. Toprağın besin elementi içeriği, kireç, organik
madde ve pH'sı artan gidya oranlarıyla önemli ölçüde artmıştır. Fındıkta verim,
randıman ve yaprak besin içeriği de artan gidya uygulamalarıyla birlikte önemli
ölçüde artmıştır. Gidyanın 40 mg kg-1
uygulaması kontrole kıyasla, fındık veriminde
%56'lık önemli bir artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, gidyanın toprak özelliklerini
iyileştirmek ve toprak asitliği altında fındığın verim ve kalitesini artırmak için
kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Gyttja having high organic matter and lime content, is one of the most important
materials in rehabilitation of acid soils. The objective of this study was to evaluate
the influence of gyttja applications on soil properties, leaf nutrient contents, yield and
quality of hazelnut grown in acid soil. Gyttja containing 534 mg kg-1
organic matter
and 304 mg kg-1
lime was applied to the soil at the rates of 20, 40 and 80 kg bushes-1
,
along with the control. The experiment was conducted in a completely randomized
design with four replications for two years (2015 and 2016). In the soil samples, soil
fertility (soil texture, pH, total soil salinity, calcium carbonate, organic matter),
available micro and macro elements (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn) were
analyzed. In the plant samples, macro and micro elements (N, P, K, Na, Ca, Mg, Fe,
Zn, Mn and Cu), some quality parameters and yield were determined. The nutrient
content, lime, organic matter and pH of the soil significantly increased with
increasing rates of gyttja. Leaf nutrient content, yield and kernel percentage of
hazelnut increased significantly as gyttja rates increased as well. The gyttja
application of 40 mg kg-1
induced a significant increase of 56% in hazelnut yield, as
compared to the control. We concluded that gyttja could be used to improve soil
properties and increase yield and quality of hazelnut under soil acidity.