Lady Clair, Opal ve Hermes çeşitlerinin materyal olarak kullanıldığı bu araştırma,
farklı miktarlarda uygulanan potasyum dozlarının (0, 15, 30 kg/da) patatesin verim
ve bazı özellikleri üzerine olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla 2014 yılında Ordu
ili Kabadüz ilçesinde yapılmıştır. Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller
deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.
Araştırma sonucunda bitki boyunun 42.13-69.06 cm, ocak başına sap sayısının 3.60-
5.93 adet/ocak, ocak başına yumru sayısının 5.20-8.20 adet, ortalama yumru
ağırlığının 50,36-60,18 g, pazarlanabilir yumru veriminin 1674.20-3161.91 kg/da,
kuru madde oranının %22.20.89-24.76, nişasta oranının da %16.43-17.87 arasında
değişim gösterdiği belirlenmiştir. İncelenen özelliklerden ocak başına yumru sayısı,
dekara yumru verimi ve pazarlanabilir yumru verimi üzerine çeşit ve potasyumun
interaksiyon etkisi istatistiki olarak önemli, diğer özellikler üzerine olan etkiler ise
istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur
This research used Lady Clair, Opal and Hermes varieties was done to determine the
effects of different doses (0, 15, 30 kg/da) of potassium on the yield and some
properties of potato in 2014 in Kabadüz, Ordu. The experiment was carried out in
randomized blocks at split-plot design with 3 replications.
As a result of the research, it was observed that the obtained values changed for plant
height between 42.13-69.06cm, for stem number per hill between 3.60-5.93, for
number of tubers per hill 5.20-8.20, for average tuber weight 50,36-60,18 g, for
marketable tuber yield between 1674.20-3161.91 kg da-1
, for dry matter content
between 22.20.89-24.76% and for starch rate between 16.43-17.87 %. The
interaction effects of potassium and varieties were statistically significant on number
of tubers per hill, tuber yield per decare and marketable tuber yield, while the effects
were statistically insignificant on other properties examined in this research.