Su ürünleri sektöründe genel olarak çalışanlar emniyetli ve sağlıklı çalışma
koşullarına sahip olmadıkları için riskler ve potansiyel tehlikeler açısından iş sağlığı
ve güvenliği üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Ordu ilinde
küçük ölçekli balıkçılık faaliyetinde bulunan 70 balıkçı ile yüz yüze görüşmeler
yapılarak, balıkçıların sosyo-demografik yapıları, iş sağlığı ve güvenliği açısından
bilgi düzeyleri, karşılaşılan riskler ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır.
Yapılan görüşmeler doğrultusunda balıkçıların ortalama yaşlarının 48.7±1.45
yıl olduğu, katılımcıların tamamının okuryazar olup %44’ü ilkokul. %17’si ortaokul,
%34’ü lise ve %5’i üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Balıkçıların denizde
bir yılda geçirdikleri sürenin ortalama 185.1±8.49 gün olduğu, %49’unun 200
günden fazla olduğu belirlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliliği bakımından
katılımcıların %9’unun meslek hastalığının olduğu, %91’nin herhangi bir meslek
hastalığının olmadığı belirlenmiş ve hastalık olarak bel fıtığı, diz ağrısı, bronşit ve
sinüzit tespit edilmiştir. Balıkçılık faaliyetleri sırasında katılımcıların, %44 kesilme
(31 kişi), %31 ezilme (22 kişi), %10 kırık-çıkık (7 kişi), %9 baş yaralanmaları (86
kişi) tarzı iş kazaları yaşadıkları tespit edilmiştir.
In general, employees in the aquaculture sector do not have safe and healthy
working conditions. Therefore, it is necessary to focus on occupational health and
safety in terms of risks and potential hazards. In this study, face-to-face interviews
were conducted with 70 fishermen engaged in small-scale fishing activities in Ordu.
It is aimed to determine the socio-demographic structures of fishermen, their
knowledge levels in terms of occupational health and safety, the risks encountered
and the factors affecting them.
According to the interviews, it has been determined that the average age of
the fishermen is 48.7±1.45 years, all of the participants are literate, 44% primary
school, 17% secondary school, 34% high school and 5% university graduate. It was
determined that the average time spent by the fishermen at sea in a year was
185.1±8.49 days, and 49% of them were more than 200 days. In terms of
occupational health and safety, it was determined that 9% of the participants had an
occupational disease, 91% did not have any occupational disease, and lumbar hernia,
knee pain, bronchitis and sinusitis were detected as diseases. During the fishing
activities, it was determined that the participants experienced occupational accidents
such as 44% cut (31 people), 31% crushing (22 people), 10% fracture-dislocation (7
people), 9% head injuries (86 people).