dc.contributor.advisor |
Porf. Dr. Alkan, Sezai |
|
dc.contributor.author |
Güçük, Kardelen |
|
dc.date.accessioned |
2023-06-13T07:16:54Z |
|
dc.date.available |
2023-06-13T07:16:54Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.date.submitted |
2023 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3768 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırmada Ordu ilinde serbest sistem ve organik sistem yumurta
tavukçuluğu yapan işletmelerin genel yapısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla
çalışmada, Ordu ilinde aktif olarak yumurta tavukçuluğu yapan 101 üretici ile yüz yüze
yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır.
Araştırmada serbest sistemde yumurta üretimi yapan işletmelerin %68.5’inin
fındıkaltı arazide bulunduğu, %42.6’sının kümes yapımında beton malzeme
kullanmayı tercih ettiği belirlenmiştir. İşletmelerin %50’sinin kümes içinde
havalandırmayı fan ile sağladığı, %57.4’ünün bireysel folluk, %44.4’ünün nipel tip
suluk kullandıkları ve %42.6’sının altlık materyal olarak planya talaşı (kalın) tercih
ettikleri saptanmıştır. İşletmelerin %51.9’unun tavuk sayısının 250 adet ve altında
olduğu, %63’ünün Lohman Brown tavuk ırkını kullandıkları tespit edilmiştir.
İşletmelerin %27.8’inin gezinme alanında, %37’sinin ise kapalı alanında m²’de 6 ve
daha fazla tavuk yetiştirilmektedir. İşletmelerin %26.9’unda yumurta veriminin
%81’den fazla olduğu belirlenmiştir.
Yine araştırmada organik sistemde yumurta üretimi yapan işletmelerin ise
%83’ünün fındıkaltı arazide bulunduğu, %55.3’ünün kümes yapımında sandviç panel
kullandığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %85.1’inin kümeste havalandırmayı fan ile
sağladıkları, %68.1’inin bireysel folluk, %93.6’sının nipel tip suluk kullandıkları ve
%83’ünün altlık materyal olarak çeltik kavuzunu tercih ettikleri belirlenmiştir. Yine,
işletmelerin %68.1’inde tavuk varlığının 750 adet ve üzeri olduğu, %97.9’unun
Lohman Brown ırkı tavukları kullandıkları saptanmıştır. İşletmelerin %51,1’inde
gezinme alanında m²’ye 6 ve daha fazla tavuk, %48.9’unda ise kapalı alanda m²’ye 4
tavuk düştüğü belirlenmiştir. Aynı zamanda işletmelerin %70.2’sinde yumurta
veriminin %81’den yüksek olduğu tespit edilmiştir. |
en_US |
dc.description.abstract |
In this study, it was aimed to determine the general structure of the enterprises
producing eggs using free range and organic system in Ordu province. For this
purpose, data obtained from face-to-face surveys with 101 egg producers actively in
Ordu province were used in the study.
In the research, it was determined that 68.5% of the enterprises that produce
eggs in the free system are located in hazelnut land, and 42.6% prefer to use concrete
materials in the construction of the poultry house. It has been determined that 50% of
the enterprises provide ventilation in the henhouse with a fan, 57.4% use individual
nest boxes, 44.4% use nipple type drinkers, and 42.6% prefer planing sawdust as litter
material. Again, it was determined that 51.9% of the enterprises had 250 hens or less,
and 63% of them used the Lohman Brown hens breed. Also, 6 or more hens per square
meter are grown in the open area of 27.8% of the enterprises and the indoor area of
37% of the enterprises.
It has been determined that 26.9% of the enterprises have more than 81% egg
yield.
It has been determined that 83% of the enterprises producing eggs in the
organic system are located in hazelnut land, and 55.3% of them use sandwich panels
in the construction of the poultry house. It has been determined that 85.1% of the
enterprises provide ventilation in the henhouse with fans, 68.1% use individual nest
boxes, 93.6% use nipple type drinkers and 83% prefer rice husk as litter material.
Again, it was determined that 68.1% of the enterprises had 750 hens or more and
97.9% of them used Lohman Brown hens. It has been determined that 51.1% of the
enterprises have 6 or more hens per square meter in the open area and 4 hens per square
meter in the indoor area in 48.9% of them. At the same time, it was determined that
the egg yield was higher than 81% in 70.2% of the enterprises. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Anket, Ordu İli, Organik Sistem, Serbest Sistem, Yumurta |
en_US |
dc.subject |
Egg, Free Range System, Organic System, Ordu Province, Survey. |
en_US |
dc.title |
Ordu İlinde Serbest ve Organik Sistemde Yumurta Üretimi Yapan İşletmelerin Genel Yapısının Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
Determination of General Structure of Enterpries Producing Eggs Using Free and Organic Systems in |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Sosyal Bilimler Enstitüsü |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-0601-0122 |
en_US |