dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Özkutlu, Faruk |
|
dc.contributor.author |
Karadeniz, Uğur |
|
dc.date.accessioned |
2023-03-22T07:54:44Z |
|
dc.date.available |
2023-03-22T07:54:44Z |
|
dc.date.issued |
2023 |
|
dc.date.submitted |
2023 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3740 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma Ordu İli Kumru İlçesine bağlı 40 farklı köyden fındık tarımı yapılan
71 adet bahçeden alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal analizler ile
verimlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçları toprak
değerleri için kullanılan sınır değerler ile kıyaslanarak karşılaştırılmıştır. Buna göre;
Kumru İlçesinden alınan 71 adet toprağın %42’sinin killi, %44’ünün hafif alkali,
%100’ünün tuzsuz olduğu saptanmıştır. Toprakların %56’sının az kireçli ve organik
madde bakımından %50’sinin az, %31’inin ise orta sınıfta yer aldığı belirlenmiştir.
Toprak analizlerine göre, alınan toprak örneklerinin %65’inin azot bakımından
“orta” %69’unun fosfor bakımından “noksan” olduğu, potasyum bakımından
%47’sinin “yeterli”, %53’ünün ise “yetersiz” olduğu, %93’ünün kalsiyum bakımından
ve %42’sinin ise magnezyum bakımından “yeterli” sınıfında olduğu belirlenmiştir.
Mikro element analiz sonuçlarına göre, toplam örneklerin %82’sinin çinko
bakımından yetersiz; %99’unun demir ve %62 ‘sinin bakır bakımından yeterli olduğu
saptanmıştır. Alınan toprakların %62’sinin ise mangan bakımından fazla olduğu
belirlenmiştir.
Ordu İli Kumru İlçesinden alınan toprak örneklerinin analiz sonuçlarına göre,
fındık bahçelerinin makro ve mikro elementler bakımından belirli oranlarda yetersiz
olduklarından genel olarak bahçelerde beslenme sorunu olduğu sonucuna varılmıştır. |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was conducted to determined the physical and chemical analyses
and productivity levels of soil samples taken from 71 hazelnut orchards from 40
villages in the Kumru District of Ordu Province. The results of the analysis were
compared with critical values used for soil quality. Results showed that 42% of 71
soils taken from Kumru District are clayey, 44% slightly alkaline and 100% without
salt. It has been determined that 56% of the soils are low calcareous and 50% are low
and 31% are in the middle class in organic matter.
According to soil analyzes, 65% of the soil samples taken were “moderate” in
level of nitrogen, 69% were “deficient” in phosphorus, 47% were “adequate” and 53%
were “insufficient” in terms of potassium. It was determined that 93% were in the
"adequate" class in terms of calcium and 42% in magnesium. According to the
microelement analysis results, 82% of the total samples were insufficient in terms of
zinc; 99% of them were sufficient in terms of iron and 62% of them in copper. It was
determined that 62% of the soils taken were high in manganese.
According to the results of the analysis of the soil samples taken from the
Kumru District of Ordu, it was concluded that there is a nutritional problem in the
orchards in general since the hazelnut orchards are insufficient in certain proportions
in terms of macro and microelements. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Fındık Bahçesi, Mineral Beslenme, Toprak Analizi |
en_US |
dc.subject |
Hazelnut Orchard, Mineral Nutrition, Soil Analysis |
en_US |
dc.title |
Kumru Yöresi Fındık Tarımı Yapılan Toprakların Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri |
en_US |
dc.title.alternative |
Some Physıcal And Chemıcal Propertıes Of Hazelnut Agrıcultural Soıls In Kumru Regıon |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0002-8651-3346 |
en_US |