Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de arıcılığın ekonomiye önemli katkı sağladığı
üç il olan Bayburt, Ordu ve Rize illerinden alınan bal örneklerinin fizikokimyasal ve
biyolojik karakterizasyonlarının incelenerek belirlenmesi ve karşılaştırılmasıdır
Bayburt Kitre köyüne ait iki, Ordu Yoroz yöresine ait bir ve Rize Anzer yöresine ait
birer tane olmak üzere dört bal numunesi toplanmıştır. Toplanan örneklerin toplam
fenolik ve flavonoid içerikleri ve DPPH serbest radikal temizleme ve FRAP tayini ile
antioksidan aktiviteleri, Kirby-Bauer Disk diffüzyon analizi ve Minimal İnhibitör
Konsantrasyon (MİK) tayini ile de antibakteriyal aktiviteleri incelenmiştir. Ayrıca
örneklerin enzim inhibisyon analizi olarak üreaz, glukoz-oksidaz aktivitesi, UV-Vis
ve FTIR analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda fenolik içeriği en yüksek olan bal
Anzer balı en düşük olan bal Kara Kovan balı olarak tespit edilmiştir. Test edilen dört
bal numunesinde flavonoid madde içeriği Anzer ve Kestane balında tespit
edilebilmiştir. Antioksidan değerine bakıldığında en yüksek değer Anzer ballında
tespit edilmiştir. İncelenen numunelerin arasında çok değişken olmasada farklılıklar
gözlenmiştir. Tespit edilen bu farklılıkların nedeni olarak farklı coğrafik koşullar ve
balın içermiş olduğu bileşenlerin farklı miktarlarda olmasıyla açıklanabilir.
This study aims to examine, determine and compare the physicochemical and
biological characterizations of honey samples taken from Bayburt, Ordu and Rize,
three provinces where beekeeping contributes significantly to the economy in Turkey.
Four honey samples, two from Bayburt Kitre village, one from Ordu Yoroz region and
one from Rize Anzer region, were collected. Total phenolic and flavonoid contents of
the collected samples, antioxidant activities with DPPH free radical scavenging and
FRAP determination, and antibacterial activities with Kirby-Bauer Disk diffusion
analysis and Minimal Inhibitory Concentration (MIC) assay were investigated. In
addition, urease, glucose-oxidase activity, UV-Vis and FTIR analyzes were performed
as enzyme inhibition analysis of the samples. As a result of the analysis, Anzer honey
with the highest phenolic content was determined as Black Hive honey with the lowest.
In the four honey samples tested, the flavonoid content could be determined in Anzer
and Chestnut honey. Considering the antioxidant value, the highest value was
determined in Anzer honey. Differences were observed, although not very variable,
among the samples examined. The reason for these differences can be explained by
different geographical conditions and the different amounts of components contained
in honey.