dc.contributor.advisor |
Prof. Dr. Balta, Fikri |
|
dc.contributor.author |
Vural, Murat |
|
dc.date.accessioned |
2022-09-16T08:08:26Z |
|
dc.date.available |
2022-09-16T08:08:26Z |
|
dc.date.issued |
2022 |
|
dc.date.submitted |
2022 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3267 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırma Ordu ili Ulubey ilçesi ve mahallelerinde yetişen yerel elma
genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi
amacıyla 2021-2022 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada 33 elma genotipinin
çeşitli ağaç ve meyve karakterleri tanımlanmıştır. Elma genotiplerinde meyve ağırlığı
50.53 g ile 251.74 g, meyve çapı 48.18 mm ile 84.57 mm, meyve boyu 41.78 mm ile
75.15 mm, meyve suyu pH’sı 2.74 ile 4.36, titre edilebilir asitlik % 0.15 ile % 1.34
ve SÇKM % 8 ile % 14.6 arasında belirlenmiştir.
Meyve ağırlığı dört genotipte (52UL02, 52UL28, 52UL23 ve 52UL22)
159.46 g ile 251.7 g arasında değişmiştir. Meyve çapı beş genotipte (52UL02,
52UL19, 52UL28, 52UL23 ve 52UL22) 70.7 mm ile 84.57 mm arasında
belirlenmiştir. Beş genotip %14'ün üzerinde suda çözünebilir kuru madde içermiştir.
Ayrıca altı genotipin meyve eti sertliği 10 kg/cm2
'nin üzerinde kaydedilmiştir. |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was carried out to identify phenological, morphological and
pomological characteristics of local apple genotypes in Ulubey, the district of Ordu
province, in the years of 2021-2022. Within the existing population, 33 apple
genotypes were assessed for different fruit and tree characteristics. Apple genotypes
had a range of 50.53-251.74 g for fruit weight, 41.78-75.15 mm for fruit length,
48.18-84.57 mm for fruit diameter, 2.74-4.36 for fruit juice pH, 0.15-1.34% for
titratable acidity and 8-14.6% for soluble solid content.
Four genotypes (52UL02, 52UL28, 52UL23 and 52UL22) had fruit weights
ranging from 159.46 g to 251.7 g. Five genotypes (52UL02, 52UL19, 52UL28,
52UL23 and 52UL22) had fruit diameter between 70.7 mm and 84.57 mm. Five
genotypes contained solible solids over 14%. In addition, six genotypes had fruit
firmness higher than 10 kg/cm2 |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Elma, Fenoloji, Morfoloji, Pomoloji, Ulubey. |
en_US |
dc.subject |
Apple, Morphology, Phenology, Pomology, Ulubey. |
en_US |
dc.title |
Ulubey (Ordu) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitlerinin Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
Defınıtıon Of Morphologıcal And Pomologıcal Characterıstıcs Of Local Apple Genotypes Growıng In |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.contributor.authorID |
0000-0003-4414-8501 |
en_US |