dc.contributor.author |
Çağırgan, Çağrı |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T11:34:32Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T11:34:32Z |
|
dc.date.issued |
2015 |
|
dc.date.submitted |
2015 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1282 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma, Türkiye’nin farklı yörelerinden toplanan 25 karpuz genotip ve çeşidinin
(20 yerel genotip, 4 ticari çeşit ve 1 de Citrullus coclocynthis türüne ait genotip)
farklı tuz konsantrasyonlarındaki toleranslık düzeylerinin belirlenmesi amacıyla
Ordu Üniversitesi, Ziraat Fakültesi sera ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu
amaca yönelik olarak 0 (kontrol), 25, 50 ve 100 mM olmak üzere 4 farklı tuz
konsantrasyonu kullanılmıştır. Tuz stresine maruz bırakılan bitkilerde yaş ağırlık,
kuru ağırlık, sürgün uzunluğu, kuru madde oranı, sodyum (Na+), potasyum (K+) ve
kalsiyum (Ca+2) iyon birikimleri ile K+/Na+ ve Ca+2/Na+ oranları ölçülmüştür. Bitkilerin tuz stresi karşısında göstermiş oldukları tolerans düzeylerinin ortaya konulması açısından K+/Na+ ve Ca+2/Na+oranları önemli parametrelerinin olduğu kanısına varılmıştır. Bu parametreler ışığında 100 mM tuz dozunda Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 ve Y4-1 genotipleri hem K+/Na+ hem de Ca+2/Na+ oranı bakımından en yüksek değerler veren genotipler olarak belirlenmiştir., |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was conducted to determine salinity tolerance level of 25 watermelon
accessions (including 20 landraces, 4 commercial variety and an accession from
Citrullus colocynthis) in 4 saline conditions (0, 25, 50 and 100 mM) in plastichouse
and laboratories of Ordu University, Faculty of Agriculture. Fresh weight, dryweight, Na+, K+, Ca+2, K+/Na+ and Ca+2/Na+ rates were determined in plants which growth in different saline conditions. It was concluded that K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate values were key role to evaluate watermelon accessions in saline conditions. So, Y31, Y25, Y22, Y18, Y13, Y9, Y5 and Y4-1 genotypes were assigned as tolerant genotypes that they gave high values in account of both K+/Na+ and Ca+2/Na+ rate under 100 mM salinity condition. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Karpuz, Tuz stresi, Tuz toleransı, K + /Na+ oranı, Ca+2/Na+ oranı,Watermelon, Saline stress, Salinity tolerance, K+ /Na+ rate, Ca+2/Na+ rate |
en_US |
dc.title |
Yerel Karpuz Genotiplerinin Tuz Stresine Toleranslarının Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
DETERMINATION OF TOLERANCE OF WATERMELON LANDRACES IN SALINE CONDITION |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |