Bu çalışma, fındık bitkisi yapraklarının besin maddesi içeriklerinin mevsimsel
değişiminin belirlenmesi amacıyla Ordu ilinde iki farklı bahçede ve iki yıl süreli
yürütülmüştür. Bu amaçla Palaz ve Tombul çeşit fındık bitkisi yaprakları yaklaşık 4
hafta aralıklarla alınmış, makro ve mikro besin elementi içerikleri belirlenmiştir.
Yaprak örneklemesine yaprakların doğmasından bir ya da iki hafta sonra Nisan
ayında başlanmış ve Aralık ayında yaprak dökümünün sonuna kadar devam
edilmiştir. Yıllık sürgünlerin ortasındaki üçüncü yapraklar petiolü ile birlikte
alınmıştır.
Yaprakların toplam N, P, K ve Cu konsantrasyonu vejetasyon periyodu
boyunca azalırken, Ca, Na, Fe, Mn ve B konsantrasyonu artmıştır. Yaprakta N
miktarı en yüksek ilkbaharda en düşük ise sonbaharda bulunmuştur. Fosfor
konsantrasyonu Haziran ayından Eylül ayına doğru önemli derecede değişmemiştir.
Potasyum miktarı Temmuzda hızlı bir artış göstermiş, sonrasında yaprak dökümüne
doğru gittikçe azalmıştır. Meyve setleri oluşmasından itibaren hasat sonrası döneme
kadar Ca ve Mn yapraklarda hızlı bir şekilde birikmiştir. Çinko konsantrasyonu,
belirli bir ortalama etrafında dalgalanma gösterirken, Cu büyüme sezonu boyunca
çok fazla değişmemiştir. Uzunisa lokasyonu yapraklarında B konsantrasyonu
Akçatepe’ye göre yüksek olsa da, yapraklarda bulunan besin elementlerinin yıl
içindeki değişimi her iki bahçede ve çeşitte benzer bulunmuştur.,
This study was determined the seasonal variations in nutrient contents of
hazelnut leaves two location during two years. Therefore, hazelnut leaves of two
cultivars ‘Palaz’ and ‘Tombul’ were monthly collected and analyzed macro and
micro nutrient contents. Leaf sampling started one or two weeks after leaf emergence
in April and continued until the end of leaf fall in December. Leaves were collected
with petiol from the medium third of shoots of the year.
Toplam N, P, K and Cu concentrations decreased in the leaves, whereas that
of Ca, Na, Fe, Mn and B increased throughout the vegetation period. Maximum
values of leaf N were measured in spring, minimum values in autumn. The
concentration of P in leaves did not significantly vary from June to September.
Calcium and Mn rapidly accumulated in the leaves after emergence of fruit set until
postharvest. Copper did not considerable vary during growing season, while Zn
concentration fluctuated around a mean value. The patterns of annual variation of
leaf nutrient concentrations were similar in both orchards and cultivars, although leaf
boron concentrations in Uzunisa were significantly higher than Akcatepe location.