Çalışma, Kayseri ili Bünyan, Melikgazi, Develi ve Akkışla ilçelerinde yetişen gilebor
genotipleri üzerinde yürütülmüştür. Akarsu kenarlarında ve sulama imkânı sınırlı
alanlarda yer alan, albenisi yüksek, verimli 50 tip belirlenmiş, genotiplerin fenolojik,
pomolojik ve vegetatif özellikleri belirlenmiştir. Olgunluk döneminde tiplerden
meyve örnekleri alınmış, bu örneklerde pomolojik analizler yapılmıştır. 2011-2012
yıllarında yürütülen çalışma alanının rakımı 1290 m ile 1645 m arasındadır.
Seleksiyon kriterlerine göre tipler Tartılı Derecelendirme metoduna göre
değerlendirilmiş ve 4 tip ümitvar bulunmuştur. Đki yıllık ortalama değerlere göre
ümitvar tiplerin meyve ağırlığı 0.70-0.73 g, kabuk kalınlığı 0.038-0.048 mm, salkım
ağırlığı 27.53-32.28 g, % asitlik 1.99-2.57, çekirdek ağırlığı 0.054-0.062 g,
salkımdaki meyve sayısı 51.17-57.00 adet, SÇKM % 10.0-10.5, SÇKM/asit oranı
4.13-5.02, meyve eti oranı % 91.3-92.3, pH 2.83-3.14 olarak belirlenmiştir.,
The study was conducted on wild quelder rose genotypes grown in Bünyan,
Melikgazi, Develi and Akkışla districts of Kayseri province Turkey in2011 and 2012.
Growing edges of streams and in areas with limited irrigation, the fifty genotypes
with highly attractive fruit and fruitful clusters were described with respect to
phenological, pomological and vegetative chracteristics. Fruit samples were collected
at the harvest period, and the pomological analyses were performed. The altitude of
the study area ranged from 1290 m to 1645 m. The selection criteria were identified
for quelder roses. The relative scores of genotypes were classified according to the
method of Weighted Rating were determined. Based on their relative scores, 4
genotypes were evaluated as promising. According to the average values, promising
genotypes had 0.70.0-0.73 g fruit weight, 0.038-0.048 mm shell thickness, 27.53 -
32.28 g cluster weight, 1.99-2.57 % acidity, 0.054-0.062 g seed weight, 51.17-57.00
fruit number per cluster, 10.0-10.5 % soluble solids, 4.13-5.02 soluble solids/acidity
rate, 91.3-92.3% fruit flesh ratio and 2.83-3.14 pH.