dc.contributor.author |
Cınbırtoğlu, Şeref |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T11:23:08Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T11:23:08Z |
|
dc.date.issued |
2014 |
|
dc.date.submitted |
2014 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1263 |
|
dc.description.abstract |
Bu çalışma 2013 yılı ilkbahar döneminde Ordu Merkez Dedeli Köyü ve Arıcılık
Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Yerleşkesi’nde yürütülmüştür. Florada, bal arıları
için polen kaynağı olan çiçekli bitkiler belirlenmiştir.
Arıların uçuş aktivitelerine başladığı Mart, Nisan ve Mayıs aylarındaki çiçeklenme
dönemlerinde 3 koloniye 07:00-15:00 saatleri arası polen tuzakları takılmıştır. Bu
dönemde floradaki çiçeklerden polenler alınarak referans preparatlar hazırlanmıştır.
Referans preparatlarla, tuzaklardan toplanan polenlerin mikroskobik incelemesi
yapılarak bal arılarının tercih ettiği polenlerin bitki türleri belirlenmiştir. Belirlenen
türlere ait bazı polenlerin morfolojik (renk, şekil, büyüklük, ağırlık) ve kalite
özellikleri (protein, K, Ca, Mg, Na, Fe, Cu) saptanmıştır.
Bu dönemde florada 53 familyaya ait 155 tür belirlenmiş olup, bal arılarının 24
familyaya ait 32 bitki türünden polen topladığı tespit edilmiştir. Bal arılarının polen
toplama yoğunluğu bakımından Asteraceae (%16.53), Juglandaceae (%16.33),
Ebenaceae (%9.81), Rosaceae (%9.54) ve Fabaceae (%8.67) familyalarını daha fazla
tercih ettikleri görülmüştür. Mart ayında %27.17 ile taflan (Laurocerasus officinalis),
%18.83 ile sakarca (Ornithogalum sp.) ve %18.00 ile karahindiba (Taraxacum
officinale), Nisan ayında %40.17 ile ceviz (Juglans regia) ve %21.23 ile çayırgüzeli
(Bellis perennis), Mayıs ayında ise %24.53 ile kara hurma (Diospyros lotus) ve
%21.68 ile ak üçgül (Trifolium repens) polenleri bal arıları tarafından en çok tercih
edilen türler olarak saptanmıştır. Tercih edilen türlerden ballıbaba (Lamium
purpureum) bitkisine ait polenlerin en yüksek proteini (%24.90) içerdiği, bal
arılarının üreme ve yavru yetiştirme faaliyetleri için araştırma sahasında Mart-Mayıs
dönemlerinde çok fazla bitki türünün polenlerinden yararlandıkları belirlenmiştir., |
en_US |
dc.description.abstract |
This study was conducted in spring period of 2013 in Apiculture Research Station
Directorate Campus and the Village of Dedeli. In the flora, flowering plants being
pollen source for honey bee are determined.
In the starting time of flight activity, in the flowering period of March, April and
May, pollen traps were attached to 3 colonies between the time of 07:00-15:00. In
this period, the reference preparations were prepared with pollens that were taken
from flowers in the flora. Plant species of pollens collected from traps were
determined with reference preparations via microscopic examination. some
morphological (colour, shape, size and weight) and quality (protein, K, Ca, Mg, Na,
Fe, Cu contents) features of pollens belong to determined species were evaluated.
In the period 155 species belong to 53 families were determined in the flora,
32 species belong to 24 families of them were determined as important. Honey bees
preferred Asteraceae (16.53%), Juglandaceae (16.33%), Ebenaceae (9.81%),
Rosaceae (9.54%) and Fabaceae (8.67%) in terms of pollen density. Honey bees
preferred mostly the pollens of cherry laurel (Laurocerasus officinalis) with 27.17%,
grass lily (Ornithogalum sp.) with 18.83%, dandelion (Taraxacum officinale) with
18.00% in March, walnut (Juglans regia) with 40.17%, daisy (Bellis perennis) with
21.23% in April, date plum (Diospyros lotus) with 24.53%, white clover (Trifolium
repens) with 21.68% in May. The highest protein content (24.90%) was determined
in the species of deadnettle (Lamium purpureum). It is determined that honey bees
benefit the pollens of too many plant species in the period of March-May in the
research area. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Bal arısı (Apis mellifera L.), Familya, Flora, Polen, Protein,Honey bee (Apis mellifera L.), Family, Flora, Pollen, Protein |
en_US |
dc.title |
Bal Arısı (Apis Mellifera l.)’nın İlkbahar Döneminde Polen Toplama Aktivitesi İle Tercih Edilen Bitki Türlerine Ait Polenlerin Bazı Morfolojik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
DETERMINATION OF POLLEN COLLECTION ACTIVITY OF HONEY BEE (Apis mellifera L.) DURING SPRING PERIOD AND SOME MORPHOLOGICAL AND QUALITY FEATURES OF PREFERRED POLLENS |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |