dc.contributor.author |
Kandemir, Kenan |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T11:20:06Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T11:20:06Z |
|
dc.date.issued |
2010 |
|
dc.date.submitted |
2010 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1258 |
|
dc.description.abstract |
,Dünyanın en eski baharat bitkilerinden olan kişniş (Coriandrum sativum L.),
özellikle içerdiği uçucu yağ nedeniyle, çok çeşitli alanlarda yaygın olarak
kullanılmaktadır. Bu çalışma farklı azot dozu ve sıra aralığının kişnişte verim ve verim
unsurları ile uçucu yağ oranı üzerinde etkisini belirlemek amacıyla Ordu ilinde, 2010
yılında yürütülmüştür. Bölünmüş parseller metodunda ve üç tekerrürlü yürütülen
denemede ana parsellerde sıra aralığı (20, 40 ve 60 cm), alt parsellerde ise azot dozu (0,
5, 10 ve 15 kg/da N) yer almıştır.
Araştırma sonuçlarına göre, azot dozlarının bitki boyu, dal sayısı, tohum verimi,
1000 tane ağırlığı, uçucu yağ verimi ve protein oranı üzerine etkisi önemli bulunmuştur.
Sıra aralığının biyolojik verim, tohum verimi, uçucu yağ verimi ve protein oranı üzerine
etkisi önemli çıkmıştır. Artan azot dozları bitki boyu, dal sayısı, tohum verimi, uçucu
yağ verimi ve protein oranının artmasına yol açmıştır. Azot dozlarına göre tohum verimi
141.78-179.91 kg/da ve uçucu yağ verimi 1.07-1.34 kg/da arasında değişmiştir. Tohum
verimi ile uçucu yağ verimi üzerine 5 ve 15 kg/da N dozları benzer etki göstermiştir.
Sıra arası mesafenin artması biyolojik verim, tohum verimi ve uçucu yağ veriminin
düşmesine, protein oranının ise yükselmesine yol açmıştır. Tohum verimi ve uçucu yağ
verimi sıra arası mesafenin artmasıyla azalarak sırasıyla 194.64-124.55 kg/da ve 1.44-
0.94 kg/da sınırlarında değişim göstermişlerdir. |
en_US |
dc.description.abstract |
Coriander (Coriandrum sativum L.), one of the oldest spice crops in the world, is
commonly used in a variety of fields due to its volatile oil in particular. The present
study was carried out to determine the effect of different nitrogen doses and row spaces
on yield, yield components and volatile oil in coriander grown in Ordu province in
2010. The field experiment was set up in a split plot design with three replications and
three row spacings (20, 40 and 60 cm) were assigned to the main plots and four nitrogen
doses (0, 5, 10 and 15 kg/da N) were assigned to the subplots.
According to the results, the effect of nitrogen doses on plant height, the number
of branches, seed yield, thousand grain weight, volatile oil yield and protein ratio were
significant. On the other hand, row spacing showed significant effect only on biological
yield, seed yield, volatile oil yield and protein ratio. Plant height, the number of
branches, seed yield, thousand grain weight, volatile oil yield and protein ratio increased
significantly as nitrogen doses increased. Seed yield and volatile oil yield varied within
the range of 141.78-179.91 kg/da and 1.07-1.34 kg/da, respectively. The effect of 5 and
15 kg/da N doses on seed and volatile oil yield were found to be similar. Increasing row
spacing, however, resulted in a decrease in biological yield, seed yield and volatile oil
yield, but an increase in protein ratio. As row spacing increased, seed yield and volatile
oil decreased and varied between 194.64-24.55 kg/da and 1.44-0.94 kg/da, respectively. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Baharat, coriandrum sativum L., kişniş, tıbbi bitki, uçucu yağ.,Coriandrum sativum L., coriander, medicinal crop, spice, volatile oil. |
en_US |
dc.title |
Farklı Azot Dozu ve Sıra Aralığının Kişnişin Verim ve Verim Unsurları Üzerine Etkisi |
en_US |
dc.title.alternative |
THE EFFECT OF DIFFERENT NITROGEN DOSES AND ROW SPACES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS IN CORIANDER |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |