Bu çalışma Ordu ili Perşembe-Vona Koyu’nda bulunan ve yıllık üretim kapasitesi
toplam 100 ton olan levrek - gökkuşağı alabalığı yetiştiriciliği yapan bir çiftlikte
gerçekleştirilmiştir.
Midye (Mytilus galloprovincialis Lamarck,1819) spat toplama ve büyütme
aşamalarını kapsayan bu araştırmada, spat toplama dönemi için 8 adet, 10 m uzunluğunda
ve 20 mm çapında polipropilen (PP) halatlar, büyütme dönemi için 10 adet, 5 m uzunluğa
sahip ve 22 mm çapında polipropilen (PP) halatlar kullanılarak midye-deniz balıkları
entegrasyonu sağlanmıştır.
Araştırma süresince üç farklı derinlikteki midyelerde aylık boy, canlı ağırlığı, et
verimi ve biyokimyasal kompozisyonları değişimleri ile fiziko-kimyasal su parametreleri
incelenmiştir.
Araştırma sonunda midyelerdeki ortalama boy 52,47 ± 0,42 mm, canlı ağırlığı
13,05 ± 0,42 g, et verimi %40,70 ± 0,08 olarak hesaplanmıştır. Derinlikler arasında önemli
bir fark bulunmamıştır (p>0,05),
This research was conducted on fish farm which has total annual production
capacity of 100 tons of sea bass - rainbow trout in Ordu, Perşembe-Vona Bay.
This study includes mussel (Mytilus galloprovincialis Lamarck,1819) spat
collection and growht stages.8 pieces of polypropylene (PP) ropes ropes which has 10 m
long and 20 mm diameter used in spat collection and 10 pieces of polypropylene (PP)
ropes ropes which has 5 m long and 22 mm diameter used in growht stage by integrated on
fish cages.
During the study period, live weight, meat yield and biochemical composition of
three different-depth mussel and physico-chemical water parameters were investigated.
At the end of the study, average length of mussels measured 52.47 ± 0.42 mm, live
weight 13.05 ± 0.42 g and meat yield 40.70% ± 0.08 was determinated. There was no
significant difference between depths (p> 0.05).